Ухвалення уніфікованого тарифу на розподіл електрики ускладнить роботу великої промисловості України – ексглава Міненерго

Ольга Буславець: Це аж ніяк не можна назвати підтримкою вітчизняних підприємств, які й так зараз працюють у дуже складних умовах, а навпаки
Фото: epravda.com.ua

Установлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії зашкодить великій промисловості, яка вже працює в дуже складних умовах. Про це заявила у своєму Facebook колишня очільниця Міністерства енергетики України Ольга Буславець.

Вона розповіла, що цього тижня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила зміни до порядку встановлення тарифів на розподіл електроенергії, де пропонують узагалі прибрати диференціацію за класом напруги споживача.

Буславець пояснила, що це означатиме п'ятиразове зростання тарифу на розподіл для великих промислових споживачів.

"І це при тому, що ці промислові споживачі зараз імпортують електроенергію з Європи, зменшуючи загальний дефіцит в енергосистемі України, хоча ця електроенергія є дорожчою за ціни на українському ринку", – наголосила вона.

Колишня очільниця Міненерго додала, що в разі ухвалення такого рішення промисловості доведеться більше платити за електрику.

"НКРЕКП пропонує додатково ще збільшити ціни на електроенергію для промислових споживачів щонайменше на 10%. Це аж ніяк не можна назвати підтримкою вітчизняних підприємств, які й так зараз працюють у дуже складних умовах, а навпаки", – підсумувала Буславець.

Контекст:

Ініціатива щодо уніфікації тарифу на розподіл електроенергії є нелогічною з економічного та євроінтеграційного поглядів, що призведе до зниження виробництва і втрат валютних надходжень, заявив агентству УНІАН президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.