Саботаж Росією "зернового коридору" скоротив експорт української агропродукції майже вдвічі

За умови повноцінного функціонування "зернового коридору" обсяги українського експорту на світові ринки мали становити 25–29 млн тонн

Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
Через цілеспрямований саботаж Росією "зернового коридору" в листопаді – грудні минулого року експорт Україною агропродукції впав майже на 50%. Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

За умови повноцінного функціонування "зернового коридору" обсяги українського експорту на світові ринки становили б 25–29 млн тонн. Проте з жовтня українські порти вимушені працювати на половину своєї потужності, оскільки зменшився обсяг флоту на вхід у порти під завантаження, а отже – зменшився й обсяг експорту на 3 млн тонн щомісяця.

У Мінінфраструктури пояснюють, що головна причина – цілеспрямований саботаж російською стороною інспекцій суден у Босфорі, що призводить до стабільно великої черги з понад 100 суден.

За словами представника України у спільному координаційному центрі (СКЦ) Руслана Сахаутдінова, із жовтня 2022 року делегація Росії у СКЦ почала штучно гальмувати процес інспекції суден.

По-перше, щойно обсяг експорту почав зростати, російська сторона скоротила кількість інспекційних команд із п'яти до трьох без жодного пояснення.

По-друге, росіяни штучно збільшують час на проведення самих інспекцій через перевірку показників роботи суден, яких не регламентують документи СКЦ і які не мають жодного стосунку до "зернової угоди". Перевірка одного судна триває від чотирьох годин, а на день відбувається п'ять – сім перевірок за мінімально необхідних 16–18.

"Непоодинокі випадки, коли росіяни просто відмовляються працювати з вигаданих причин, коли всі інші сторони у СКЦ підтверджують умови для продовження інспекції", – зазначає Сахаутдінов.

Він наголосив, що цю проблему вирішують збільшенням інспекційних груп і кількістю інспекцій на день. Україна неодноразово зверталася до партнерів по згоду, і вони готові до цього. Наприклад, у листопаді, коли в Босфорі чекало понад 200 суден, ООН і Туреччина самостійно провели за два дні 86 інспекцій і довели, що це цілком реально.

Міністерство інформує, що станом на 18 січня в Босфорі на інспекцію СКЦ чекає 121 судно (28 – з агропродукцією на борту, 93 – судна, які йдуть у порти під завантаження). Середній час очікування – від двох до п'яти тижнів, що також призводить до мільйонних збитків власників вантажу. Чергу фіксують із листопада 2022 року.

"Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починалися. Якщо в жовтні було недоекспортованно майже 2 млн тонн агропродукції, то в листопаді та грудні це вже по 3 млн тонн на місяць. Така тенденція зберігається також у січні", – додали у відомстві. 

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи "зернового коридору". Восени 2022 року черга в Босфорі досягла більше ніж 150 суден, які очікували заходу в українські порти понад 30 діб. Тоді цю проблему вдалося вирішити разом з ООН і Туреччиною, але взимку вона відновилася, повідомляли в Адміністрації морських портів України.

Через дії РФ деякі судна очікують на перевірки у водах Туреччини понад місяць, повідомляли наприкінці грудня в Мінінфраструктури України.

У січні 2023 року черга на перевірку в Босфорі перевищила 100 суден, зазначили в Мінінфраструктури.