США мають намір запропонувати Україні кредитні гарантії на $1 млрд

У США готують додаткову макроекономічну підтримку України
Фото: depositphotos.com
США запропонують Україні гарантії щодо суверенних кредитів на $1 млрд, щоб допомогти українській економіці на тлі загрози ескалації російської агресії. Про це повідомили деякі американські ЗМІ з посиланням на власні джерела, а згодом підтвердив представник Білого дому, пише 14 лютого Reuters.

За даними джерел, радник із національної безпеки Джейк Салліван провів уранці 14 лютого розмову з лідерами Конгресу, на якій повідомив про заплановані гарантії щодо кредитів для України, мета яких – "заспокоїти тривожність" щодо війни, написав у Twitter журналіст Fox News Чад Перґрам.

США дійсно розглядають таку можливість, заявив того ж дня високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена, імені якого Reuters не називає.

За його словами, цей захід адміністрація розглядає "як частину додаткової макроекономічної підтримки, яку готують США, щоб допомогти економіці України в умовах тиску, спричиненого нарощуванням військової могутності Росії".

Як заявив 14 лютого голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, українська економіка зазнає втрат через паніку щодо ймовірного вторгнення Росії в обсязі $2–3 млрд щомісяця.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія почала нарощувати чисельність військ поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму, пояснюючи це військовими навчаннями. Після кількох тижнів напруженості РФ частково відвела частини до місць постійної дислокації.

Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. Пізніше про загрозу нового вторгнення РФ неодноразово заявляли й лідери західних країн.

У Білому домі сказали 18 січня 2022 року, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

8 лютого міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що вздовж усього кордону з Україною з боку РФ, Білорусі та тимчасово окупованих територій перебуває 140 тис. військових, включно з повітряним і морським компонентом.

11 лютого низка країн, зокрема США, закликали своїх громадян терміново покинути Україну через імовірну ескалацію. У наступні дні їхня кількість зросла.

Водночас українська влада вважає, що західні країни перебільшують небезпеку.

24 січня президент України Володимир Зеленський сказав, що "все спокійно, причин для паніки немає".

12 лютого він сказав, що влада розуміє ризики, але, на його думку, в інформаційному просторі зараз надто багато інформації щодо ймовірного вторгнення РФ в Україну, яка провокує паніку.

14 лютого в Кремлі заявили, що президент РФ Володимир Путін "готовий до переговорів щодо врегулювання ситуації навколо України", а також "гарантій безпеки для РФ". Водночас західні ЗМІ звертають увагу, що Росія не тільки не зменшила кількості військ, зібраних поблизу українського кордону, але висунула деякі підрозділи на позиції для атаки.