США нададуть Україні новий пакет військової допомоги на $125 млн

Про останній пакет допомоги Україні США оголосили 9 серпня
Фото: ЕРА

23 серпня, напередодні Дня Незалежності України, Сполучені Штати оголосять про надання Україні нового пакету військової допомоги для боротьби з російською агресією на суму $125 млн. Про це 22 серпня повідомило з посиланням на чиновників США Associated Press.

Співрозмовники агентства розповіли, що Україні нададуть боєприпаси для різних видів зброї (зокрема для систем протиповітряної оборони та реактивних артилерійських систем HIMARS, снаряди калібру 105 мм і 155 мм), переносні ракетні комплекси Javelin та інші протитанкові системи й системи для боротьби з безпілотниками й засобами радіоелектронної боротьби, транспортні засоби та інше.

Associated Press наголошує, що новий пакет військової допомоги Україні збираються надати із запасів Пентагону в межах президентського дозволу на скорочення чисельності особового складу. Це означає, що Україна може отримати допомогу швидше, ніж могло б бути.

Заступниця спікера Пентагону Сабріна Сінгх 22 серпня анонсувала розмову міністра оборони США Ллойда Остіна з міністром оборони України Рустемом Умєровим, а також, не вдаючись до подробиць, повідомила про плани Вашингтона надати Україні нові пакети оборонної допомоги, повідомляє "Голос Америки".

Сінгх наголосила, що країна-агресор Росія, яка повномасштабно вторглася в Україну, "отримує допомогу від авторитарних режимів".

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу (зокрема Сполучених Штатів) допомогу, зокрема військову й фінансову.

Наприкінці квітня 2024 року після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив надання допомоги Україні. Ухвалений закон дає змогу надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Про те, що допомога США на $61 млрд тільки починає надходити в Україну, президент Володимир Зеленський 1 червня сказав в інтерв'ю The Guardian. На зустрічі 7 червня в Парижі президент США Джо Байден попросив вибачення в Зеленського за затримку з ухваленням законопроєкту про допомогу Україні.

9 серпня США оголосили про передання Україні пакету допомоги на $125 млн, куди увійшли боєприпаси до HIMARS, Stinger, радари й артснаряди.

15 серпня в Білому домі анонсували нові пакети військової допомоги Україні.