США виділяють Україні кошти на друк книжок – Зеленський

Серед книжок, які друкуватимуть на американські гроші, будуть підручники, зазначив президент України
Фото: pixabay.com

США виділили Україні кошти на книгодрукування. Про це у зверненні за підсумками 24 червня повідомив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Америка виділяє фінансування на терміновий друк книжок для дітей в Україні. 3 млн примірників – це, зокрема, підручники, які будуть надруковані на українських потужностях і до початку навчального року", – сказав Зеленський.

Він назвав це "вчасним гуманітарним рішенням".

"У час, коли російський окупант буквально випалює все, зокрема українську культуру, українську інфраструктуру культури та освіти, важливо й у цьому відчувати плече партнерів. Дякую, Америко!" – заявив президент України.

Контекст:

23 травня росіяни масовано обстріляли Харків. Приліт був по друкарні, де на момент удару перебувало 50 працівників, загинуло семеро людей, поранено 21. Для впізнання трьох жертв обстрілу друкарні знадобиться ДНК-тест.

Зеленський у вечірньому зверненні зазначав, що видавничий комплекс, який став ціллю РФ, – один із найбільших в Україні. "Ракетний удар. Люди загинули, є поранені, згорів склад із книжками, обладнання. Там друкувалося багато українських видавництв. І це для російських терористів – ціль", – сказав глава держави. Він зазначив, що в пожежі згоріло 50 тис. книжок.

Президент видавництва "Фактор" Сергій Політучий заявив, що після руйнування РФ друкарні в Харкові сукупне книгодрукування в Україні скоротиться на 30–40%, оскільки в місті зосереджені основні потужності галузі.

17 червня Зеленський підписав закон №11251, який передбачає надання державної допомоги на придбання книжок.