Зеленський підписав закон про підтримку видавництв, він передбачає виплати на купівлю книжок

Завдяки закону видавництва зможуть видати додатково 1,5–2 млн примірників книжок, зазначила Кравчук
Фото: depositphotos.com

17 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №11251 про діяльність Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книжок. 

Верховна Рада ухвалила рішення 22 травня, на підпис президенту документ передали 28 травня.

Одна з ініціаторів законопроєкту, заступниця голови комітету Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступниця керівника парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила 18 червня у Facebook, що підпис президента запускає механізм отримання молоддю сертифікатів на книжки.

"Уже цього року українці, яким починаючи з 1 січня 2024 року виповнилося 18 років, отримають сертифікат у "Дії" на суму 908 грн на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки. Так виділені гроші з рахунків нашої читаючої молоді перейдуть на підтримку українських видавців. Як то кажуть, усім буде щастя, і юні українці отримають книжки українською мовою за власним вибором", – написала Кравчук.

Вона підкреслила, що попередні підрахунки свідчать про те, що за ці гроші видавництва зможуть видати додатково 1,5–2 млн примірників книжок.

"Також важливий момент. Після уточнень у законі запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень. У законі надано чіткий порядок надання субсидій: список документів (плюс тепер можна буде подавати належно завірені копії), зазначено строки розгляду заяв (10 днів) і оприлюднення результатів (п'ять днів). І останнє. Наголошую, що всі ці речі вже передбачені в бюджеті, додаткових витрат з державної казни не буде", – пояснила Кравчук.

Контекст:

23 травня росіяни масовано обстріляли Харків. Приліт був по друкарні, де на момент удару перебувало 50 працівників, загинуло семеро людей, поранено 21. Для впізнання трьох жертв обстрілу друкарні знадобиться ДНК-тест.

Зеленський у вечірньому зверненні зазначив, що видавничий комплекс, який став ціллю РФ, – один із найбільших в Україні. "Ракетний удар. Люди загинули, є поранені, згорів склад із книжками, обладнання. Там друкувалося багато українських видавництв. І це для російських терористів – ціль", – сказав глава держави. Він зазначив, що в пожежі згоріло 50 тис. книжок.

Президент видавництва "Фактор" Сергій Політучий заявив, що після руйнування РФ друкарні в Харкові сукупне книгодрукування в Україні скоротиться на 30–40%, оскільки в місті зосереджені основні потужності галузі.