Суд в Україні заарештував майно на 32 млн грн "підсанкційного російського олігарха". ЗМІ пишуть про Дерипаску

Дерипаска перебуває під санкціями США, Євросоюзу, Великобританії, України та інших країн
Фото: ЕРА
В Україні суд ухвалив рішення заарештувати майно на 32 млн грн, яке належало "підсанкційному російському олігарху". Про це 30 січня поінформував Офіс генерального прокурора України.

"Арештовано 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему й гідроксиду алюмінію. Кошти були на депозитному рахунку Держмитслужби. Раніше за клопотаннями прокурорів було арештовано майно цього суб’єкта господарювання: 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки", – ідеться в повідомленні.

В Офісі генпрокурора зазначили, що на сьогодні загальна вартість заарештованих активів перевищує 1 млрд грн.

"За даними слідства, у 2000 році це українське підприємство було приватизовано холдингом, який належить російському олігарху. Наразі він знаходиться під санкціями США і ЄС. Підставами для їх застосування стало відмивання грошей в інтересах президента держави-агресора", – пояснили у відомстві.

Офіс генпрокурора не уточнив, про якого "олігарха" з Росії йдеться. За даними "Радіо Свобода" й "Економічної правди", це Олег Дерипаска, він купив Миколаївський глиноземний завод.

10 січня стало відомо, що Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення активів Дерипаски до бюджету України.

Контекст:

Дерипаска російський мільярдер. Він посідає 50-те місце у списку найбагатших росіян, складеному Forbes. Статки Дерипаски видання оцінює у $1,7 млрд.

Бізнесмен із 2018 року перебуває під санкціями США, із 2021-го – під санкціями України, із 2022 року – під санкціями Євросоюзу, Великобританії, Канади, Швейцарії, Австралії та Нової Зеландії.

У липні 2022 року суд в Україні заарештував активи і права на Миколаївський глиноземний завод Дерипаски.