Ціна нафти Brent опустилася нижче від позначки $54

Бюджетний план Трампа призвів до зниження цін на нафту Brent
Фото: pixabay.com

Вартість північноморської нафти Brent протягом 23 травня знизилася після пропозиції президента США Дональда Трампа продати половину стратегічних запасів сировини країни.

Вартість бареля нафти марки Brent після підйому 22 травня до $54 протягом 23 травня знизилася до позначки $53,24, свідчать дані торгів.

Станом на 11.00 23 травня липневі ф'ючерси нафти Brent торгувалися по $53,24, зараз ціна на ф'ючерси Brent підвищилася і становить $53,66 за барель.

Reuters зазначає, що нафта дешевшає через плани президента США Дональда Трампа продати половину стратегічних запасів сировини США. Бюджетний план Трампа передбачає як поступовий продаж половини стратегічних нафтових запасів США, так і розширення буріння на Алясці, що випливає з документів, зазначає агентство.

Також підкреслюють, що проект бюджету США ще має пройти узгодження в американському Конгресі.

США володіють найбільшим стратегічним нафтовим резервом, який становить приблизно 688 мільйонів барелів. Продаж США нафти зі стратегічного резерву може сколихнути і без того перенасичений ринок і перешкодити зусиллям виробників Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) і Росії, повідомляє Reuters.

Водночас, якщо США почнуть продавати нафту зі стратегічних запасів, то тільки наступного року, тому наслідки їх реалізації для цін на нафту насамперед очікують у довгостроковій перспективі, зазначають аналітики агентства.

Вартість північноморської нафти Brent протягом 22 травня піднімалася до позначки $54,13 за барель. Зростання пояснювали очікуванням зустрічі представників Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) і Росії, яка запланована на 25 травня. Як передбачають, на ній сторони можуть домовитися про скорочення видобування нафти до 1,8 млн барелів на день до березня 2018 року, про що була досягнута попередня домовленість РФ із Саудівською Аравією.

Наприкінці листопада 2016 року Організація країн – експортерів нафти вирішила скоротити видобування на 1,2 млн барелів – до 32,5 млн на день, після чого нафта подорожчала. Рішення ОПЕК зобов'язалися виконувати кілька великих виробників нафти, що не входять до картелю, зокрема й Росія.