У Києві уклали договір на будівництво метро в бік Виноградаря майже на 13,8 млрд грн

Роботи планують завершити протягом 30 місяців
Фото: КП "Київський метрополітен" / Facebook

Київський метрополітен підписав договір про будівництво продовження гілки в бік житлового масиву Виноградар. Про це комунальне підприємство поінформувало 15 серпня у Facebook.

"Київський метрополітен уклав договір на продовження робіт із будівництва Сирецько-Печерської лінії метрополітену в напрямку житлового масиву Виноградар. Переможцем тендера стало ТОВ "Група компаній "Автострада". [...] Строк виконання будівельних робіт складає 30 місяців, а їхня вартість становить 13,785 млрд грн", – ідеться в повідомленні.

Закупівлю проводили на платформі публічних закупівель Prozorro.

"Нині триває оформлення всіх дозвільних документів, що передбачені законодавством, і передавання будівельних майданчиків підрядній організації. Після цього розпочнуться безпосередньо будівельні роботи. [...] Наразі на об’єкті будівництва метро на Виноградар побудований правий перегінний тунель протяжністю майже 1250 м від станції "Мостицька" до станції "Сирець". Окрім того, завершене будівництво основних конструкцій перегінного вентиляційного вузла. Також частково влаштовані огороджувальні конструкції методом "стіна в ґрунті", кріплення котловану металоконструкціями. Споруджені основні конструкції суміщеної тягової підстанції, частково збудовані двоярусні тунелі й інше", – ідеться в пості.

У метрополітені підкреслюють, що будівництво метро на Виноградар – "важливий міський проєкт, реалізація якого забезпечить житловий масив Виноградар і мешканців Подільського району швидкісним пасажирським транспортом, а також цілодобовими надійними укриттями".

Контекст:

Будівництво двох станцій Київського метрополітену в напрямку Виноградаря розпочали у вересні 2020 року. Мер Києва Віталій Кличко заявляв, що здати станції "Мостицька" і "Проспект Правди" запланували у грудні 2021 року.

У вересні 2021 року компанія-підрядник "Київметробуд" попросила перенести завершення першої черги будівництва гілки метро щонайменше до весни 2023 року.

У листопаді 2021 року прокуратура Києва повідомила, що підрядник будівництва метро на Виноградар використав кошти, які йому надали, не за призначенням.

На той момент гендиректор КП Віктор Брагінський розповідав, що на темпах будівництва метро позначився, зокрема, COVID-19. "Коли в тунелі на тунелепрохідницькому комплексі працює бригада й одна людина захворіла – через декілька днів лягає на лікарняний уся бригада. І щит не працює. А спеціалістів, які вміють працювати на тунелепрохідницькому комплексі, на пальцях однієї руки можна порахувати… Це все уповільнило будівництво", – пояснив він.

У грудні 2023 року Київський метрополітен у судовому порядку розірвав договір з "Київметробудом", причина – незадовільні строки виконання підрядною організацією будівельних робіт.