У лікарні Львівської області лікарям, які оголосили голодування, заборгували 1,7 млн грн зарплати – Мінекономіки

За даними перевірки, зарплату співробітникам лікарні не платили із квітня, у травні зменшили тарифні ставки і посадові оклади, але збільшили зарплати керівництву
Фото: Міська лікарня Соснівської міської ради / Facebook
У міській лікарні Соснівки Львівської області лікарям заборгували 1,7 млн грн зарплати, підтвердила перевірка Держслужби з охорони праці. Про це повідомило Міністерство економіки 26 серпня.

"Під час інспекційного відвідування встановлено факти порушення строків виплати заробітної плати, а також виплати її не в першочерговому порядку. Загальна сума заборгованості становить 1,7 млн грн перед 72 працюючими та 19 звільненими працівниками за квітень – червень цього року", – ідеться в повідомленні.

Також перевірка засвідчила, що у травні зменшили тарифні ставки і посадові оклади всіх працівників установи. Однак паралельно із цим збільшили посадові оклади чотирьох керівників і встановили премію керівнику установи.

Інспектори передали результати перевірки в Нацполіцію для відкриття кримінального провадження за фактом умисної невиплати заробітної плати медпрацівникам (ст. 175 Кримінального кодексу України).

У міністерстві зазначили, що 25 серпня почали таку саму перевірку в міській лікарні Слов'янська Донецької області. За попередньою інформацією, 733 співробітникам лікарні, включно з уже звільненими, заборгували зарплату на суму понад 9,2 млн грн.

Контекст:

12 серпня 17 співробітників лікарні міста Соснівка оголосили голодування через борги із зарплати. 13 серпня омбудсменка Людмила Денісова уточнила, що кількість голодувальників зросла до 18. За її даними, медикам заборгували 3 млн грн.

Денісова надіслала листи до Міністерства охорони здоров'я України та Державної служби України з питань праці, у яких висунула вимогу вжити заходів для відновлення прав медичних працівників.

У Нацслужбі здоров'я України зазначили, що Соснівська лікарня має незначні потужності і надає невелику кількість послуг. У місті проживає понад 11 тис. осіб, водночас у лікарні було укладено 387 декларацій із сімейними лікарями. Це не дає клініці змоги одержувати більше коштів від НСЗУ.

17 серпня Червоноградська міська рада Львівської області виділила з резервного фонду 400 тис. грн на виплату боргів із зарплати медикам Соснівської лікарні.