У лютому падіння ВВП України сповільнилося до 26% – Мінекономіки

Падіння ВВП за місяць сповільнилося на шість відсоткових пунктів
Фото: depositphotos.com
В Україні падіння ВВП у лютому 2023 року становить 26% (±2%), що краще за показник січня – 32% (±2%). Про це свідчать оперативні оцінки Міністерства економіки України, опубліковані на сайті Кабміну.

У Мінекономіки наголосили, що в лютому 2023 року економічну активність поступово відновлювали, з огляду на суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості вимкнень завдяки відновленню роботи всіх доступних видів генерації в енергосистемі із середини лютого.

"Виграна Україною "енергетична війна" додала оптимізму бізнесу, який покращив свої настрої щодо майбутнього й активізував діяльність. У цілому економічний фронт тримається – економіка продовжує функціонувати, адаптуватися, відновлюватися", – повідомила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема, у лютому порівняно із січнем поточного року дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого чинника, як дефіцит електроенергії, з огляду на запуск у роботу дев'яти атомних блоків. Окрім того, у лютому ракетних ударів по об'єктах електроенергетики було менше, ніж у січні поточного року, а їхній негативний вплив ще й нівелювала більша адаптивність виробників.

За оцінками Мінекономіки, покращується ситуація в багатьох галузях економіки. У транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма головними видами транспорту, окрім авіаперевезень, діяльності яких поки не здійснюють через воєнні дії.

Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яке поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема в регіонах, які відносно менше постраждали від війни й куди релокувалися фермери з прифронтових територій, суттєво покращилися очікування ділової активності сфери торгівлі, яка є чутливою до змін попиту.

У відомстві додали, що фіксують поступове покращення ситуації й у будівельній сфері. Це сталося через те, що на деокупованих територіях активізуються будівельні роботи, зокрема щодо відновлення зруйнованих чи пошкоджених житлових, виробничих та інфраструктурних об'єктів.

Контекст:

2021 року ВВП України зріс на 3,2%, його обсяг сягнув приблизно $200 млрд – найвищий за всю історію України, повідомляли в Мінекономіки.

До повномасштабного вторгнення РФ Світовий банк прогнозував зростання економіки України у 2022-му і 2023 роках до 3,2% і 3,5% відповідно. Нацбанк прогнозував зростання ВВП України на 2022 рік на 3,4%.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато підприємств країни було зруйновано або зачинено. Мінекономіки України в січні 2023-го оцінило падіння ВВП країни у 2022 році у 30,4% – це найгірший показник за всю історію незалежності.