У МЗС РФ назвали умову транзиту газу територією України після 2024 року

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракт на транзит газу територією України на п'ять років
Фото: EPA
Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко в коментарі "РИА Новости" 22 липня назвав умову продовження транзиту російського газу територією України після 2024 року.

За його словами, транзит буде продовжено, "якщо буде попит".

Також Грушко заявив, що "за оцінками провідних світових агентств, потреба в газі тільки зростатиме".

Контекст:

30 грудня 2019 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракт на транзит газу територією України на п'ять років. Мінімально гарантоване прокачування за новим договором "качай або плати" становить 65 млрд м&³3; газу в перший рік і по 40 млрд м&³3; протягом наступних чотирьох.

12 липня президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель висловлював побоювання, що Україну можуть "від'єднати від транзиту газу, а також у цілому від газу" в разі запуску "Північного потоку – 2" – газогону, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Меркель сказала, що Україна для ФРН залишається країною для транзиту газу "навіть у разі, якщо "Північний потік – 2" добудують".

Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.

Німеччина і США 21 липня повідомили, що уклали угоду щодо газогону "Північний потік – 2". Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії й закличе до ефективних заходів ЄС, якщо РФ і далі використовуватиме газ як інструмент тиску на інші країни або "здійснить подальші агресивні дії проти України". Згідно з угодою, транзит територією України після введення в дію газогону потрібно було продовжити на 10 років (термін дії чинного контракту на транзит спливає 2024 року).

Окрім того, США і Німеччина працюватимуть над фондом інвестицій на суму не менше як $1 млрд, який витратять на розвиток поновних джерел енергії в Україні. Німеччина спочатку внесе в цей фонд щонайменше $175 млн.

Україна після цього ініціювала консультації з Єврокомісією та Німеччиною. Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що "Північний потік – 2" загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного союзу ЄС.