У НБУ заявили, що падіння гривні скоро сповільниться завдяки новому врожаю і західній допомозі

У НБУ бачать "усі передумови" для забезпечення стійкості валютного ринку
Фото: Національний банк України / Facebook

Швидкість зниження вартості гривні протягом останніх тижнів загрожує додатковими ризиками для валютного ринку та зростання цін в Україні. Про це Національний банк України повідомив у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна", опублікованій 18 липня.

"НБУ готовий вжити належних заходів для забезпечення стійкості валютного ринку, необхідних для подальшого забезпечення цінової стабільності", – йдеться у відповіді регулятора.

Попри певне ослаблення гривні, курсова динаміка узгоджується з метою НБУ забезпечити помірну інфляцію, стверджують у Нацбанку, вказуючи, що орієнтуються на цільовий рівень інфляції в розмірі 5% у червні.

Падіння гривні в НБУ пов'язують із розширенням чистого попиту протягом останніх двох місяців під впливом збільшення бюджетних видатків, значна частина яких має вияв у попиті на валюту, а також із травневою валютною лібералізацією та скороченням пропозиції валюти в аграрному секторі.

"Останній фактор у банку пояснюють вичерпанням торішнього врожаю та ефектами від окремих рішень із царини регулювання граничних строків розрахунків за операціями з експорту деяких видів аграрної продукції" (Кабмін клопотав перед НБУ про збільшення граничного терміну повернення аграрної експортної виручки до 120 днів, раніше зменшеного зі 180 до 90 днів)", – пише "Інтерфакс-Україна".

У НБУ вбачають "усі передумови" для забезпечення стійкості валютного ринку.

"Незабаром почне надходити валюта від продажу нового врожаю, а функціонування морського коридору створює можливості для активного експорту та інших товарних груп. Також незабаром активізується надходження міжнародної допомоги від наших партнерів: якщо в першому півріччі Україна отримала приблизно $14 млрд, то прогноз на другу половину року становить $24 млрд", – повідомили в банку.

Зокрема, уже цього місяця центральний банк України очікує на надходження $3,9 млрд від США. Відповідно, міжнародні резерви знову перевищать рівень $40 млрд, зазначено у відповіді на запит агентства.

Контекст:

24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, НБУ зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,25 грн/$ і в липні того ж року знизив курс до майже 36,57 грн/$.

Із 3 жовтня 2023 року Нацбанк запровадив режим "керованої гнучкості" обмінного курсу.

У середу, 17 липня, опустив офіційний курс гривні ще на 20,5 коп. – до нового історичного мінімуму 41,4627 грн/$. Із початку липня офіційний курс гривні знизився на 92,5 коп.