Учасники тютюнового ринку України назвали головні проблеми галузі

Учасники тютюнового ринку запропонували розтермінувати підняття акцизних ставок до 2030 року
Фото: lb.ua

Україна втрачає податкові надходження через швидке зростання вартості легальних тютюнових виробів, вважають учасники тютюнового ринку.

Учасники тютюнового ринку закликали українську владу налагодити конструктивний діалог із галуззю для врегулювання основних проблем. Як пише LB.ua, на конференції дискусійної платформи Tobacco Market Vision 17 листопада до таких проблем зарахували фіскальну політику держави та її вплив на зростання нелегального ринку, "нелогічну регуляторну політику" щодо тютюнової галузі, а також монополізацію ринку.

Учасники дискусії заявили, що Україна "втрачає податкові надходження через швидке зростання вартості легального продукту, пов'язаного зі значним фіскальним тиском на галузь".

"Необхідно негайно на це реагувати, оскільки перевищення частки нелегального ринку в 10% – це той рубікон, після якого ситуація буде неконтрольованою", – сказав Гінтаутас Диргелла з компанії JTI Україна.

На думку представників галузі, швидким підвищенням тютюнових акцизів Україна захищає європейський ринок від потоку контрабанди, проте "відкриває ворота для потоку контрабанди на внутрішній ринок".

"Потрібно розтермінувати підняття акцизних ставок до 2030 року. Таким чином Україна виконає свої зобов'язання перед ЄС, а також захистить власний ринок і збереже надходження до державного бюджету", – запропонувала представниця Imperial Tobacco в Україні Юлія Завалішина.

Учасники конференції також закликали до демонополізації оптової торгівлі сигаретами. На їхню думку, введення національного оператора тютюнового ринку "фактично легалізує тютюнову монополію" і прямо суперечить національному законодавству та міжнародним зобов'язанням України.

"Для ефективного функціонування тютюнового ринку має бути баланс державного та ринкового регулювання. Якщо мета влади створити прозорий і контрольований тютюновий ринок, методи мають бути іншими. Не потрібно реінкарнувати тютюнову монополію під виглядом національного оператора. Насправді вирішення проблеми функціонування тютюнового ринку і метод такого вирішення лежать на поверхні. При цьому принцип такого методу – win-win, коли виграють усі учасники, навіть ті, хто параноїдально боїться втратити панівні позиції на ринку", – зазначив віцепрезидент асоціації "Спеціалізована торгівля" Антон Сухомлин.

Антон Сухомлин. Фото: lb.ua

Експерт додав, що сподівається на комунікацію та діалог між усіма зацікавленими сторонами.

У зустрічі брали участь іноземні компанії-виробники, дистриб'ютори сигарет, представники Ліги антитрасту, Федерації роботодавців, Торговельно-промислової палати України, Європейської бізнес-асоціації та інших організацій.