Україна домовилася про реструктуризацію боргу майже з усіма власниками єврооблігацій

Угоду про реструктуризацію підтримало 97,38% власників єврооблігацій, заявили в Мінфіні
Фото: depositphotos.com

Майже всі власники єврооблігацій підтримали реструктуризацію державного боргу України. Про це 28 серпня повідомила пресслужба Міністерства фінансів України.

За інформацією Мінфіну, ідеться про $20,47 млрд єврооблігацій України та гарантованих державою єврооблігацій "Укравтодору".

"97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів. Кожна серія єврооблігацій в обігу отримала понад 95% голосів підтримки від власників, що значно перевищує мінімально необхідні 50% для того, щоб угода про реструктуризацію набула чинності та дозволила здійснити запропонований обмін існуючих єврооблігацій на нові", – зазначено в заяві Мінфіну.

Як пояснили у Мінфіні, реструктуризація передбачає:

  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більше ніж на $8,5 млрд;
  • зменшення боргових платежів на $11,4 млрд протягом періоду дії програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на $22,75 млрд до 2033 року (скорочення на понад 75%);
  • збільшення середнього строку обігу єврооблігацій майже на чотири роки (додатково до дворічного збільшення строку обігу у 2022 році).

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав завершення угоди з реструктуризації єврооблігацій "вирішальним кроком для забезпечення стабільності бюджету України, необхідної для продовження фінансування нашого протистояння агресору".

"Це економія у $11,4 млрд для держбюджету протягом наступних трьох років. До 2033-го угода заощадить Україні вже $22,75 млрд", – написав у Facebook Марченко.

Голосування кредиторів почалося 9 серпня і завершилося 27 серпня. Остаточне проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня. Після цього розпочнуть торги новими облігаціями України, зазначило Bloomberg. Загалом агентство назвало процес урегулювання питання реструктуризації швидким. 

Наступного тижня ​​команда представників Міжнародного валютного фонду зустрінеться з українськими посадовцями, щоб переглянути бюджетні прогнози й вирішити, чи виплачувати наступні $1,1 млрд у межах програми допомоги.

Уряду також треба наново погодити умови боргу щодо ВВП-варантів на суму $2,6 млрд, указало інформагентство.

Контекст:

У серпні 2022 року, за пів року після початку повномасштабної війни, кредитори погодилися відтермінувати виплати України за зовнішнім боргом до 2024 року. У строк до липня 2024 року мали погасити три випуски єврооблігацій України, нагадав Forbes. Проте з кінця 2023 року український уряд обговорював із великими інвесторами плани реструктуризації та можливість залучення нового фінансування. 

У червні 2024 року переговори із кредиторами завершилися не на користь України. Проте у липні Україні вдалося домовитися з комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації. Цьому передувало рішення Верховної Ради, яким вона підтримала право уряду зупинити виплати за державним боргом під час реструктуризації. 

На тлі переговорів із кредиторами, 14 серпня, рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня C (дефолт неминучий) до RD (обмежений дефолт).