Україна домовилася про реструктуризацію зовнішнього боргу

Україна домовилася із власниками євробондів про реструктуризацію $23,4 млрд
Фото: Сергій Марченко / Facebook

Україна домовилася з Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації зовнішнього державного комерційного боргу. Про це 22 липня повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко на своїй сторінці у Facebook. 

"Після місяців переговорів і наполегливої роботи з приватними кредиторами, МВФ та офіційними кредиторами ми досягли домовленостей із Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації нашого зовнішнього державного комерційного боргу", – заявив він.

Угода забезпечить економію $11,4 млрд на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років. До 2033 року економія становитиме $22,75 млрд. Це звільнить фінансові ресурси, які можуть спрямувати на оборону й соціальні видатки, наголосив міністр.

Він додав, що завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоб фінансувати швидке відновлення країни.

Контекст:

Український уряд розпочав активну фазу переговорів із тримачами зовнішнього боргу обсягом приблизно $20 млрд. Погодити реструктуризацію Україна має до серпня 2024 року. 

17 червня Міністерство фінансів від імені України оприлюднило на сайті Лондонської біржі повідомлення про те, що переговори з кредиторами щодо реструктуризації 20% єврооблігацій України завершилися не на користь України.

18 липня Верховна Рада підтримала право уряду зупинити виплати за державним боргом під час реструктуризації.