Зовнішній держборг України має бути реструктурований у формі списання, це один з елементів перемоги – Яценюк

Яценюк підкреслив, що сам має облігацій на суму $500 тис.
Фото: Kyiv Security Forum / Facebook

Кредитори мають списати державний борг України, бо це впливає на боротьбу з російською агресією. Про це у статті для Kyiv Independent, опублікованій 11 липня, заявив прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк.

"Дехто пропонує пролонгувати виплати за облігаціями [...] ще на два роки. Я категорично проти цього. Більше немає місця для проміжних рішень чи подальших пролонгацій. Зовнішній державний борг – облігації й гарантії ВВП – має бути реструктурований у формі списання. Україна має вступити до НАТО та Європейського союзу. Україна має перемогти в цій війні", – написав він.

Експрем'єр зазначив, що в червні приватні кредитори погодилися списати 37% вартості міжнародних облігацій Гани, хоча ця країна не перебуває у стані війни.

"Дехто вважає, що, оскільки Україна отримує великі обсяги міжнародної допомоги, її можна використовувати для розрахунків із власниками облігацій. Проте понад дві третини фінансової допомоги надходить у вигляді кредитів, які потрібно погасити. Важливо, що засоби міжнародної допомоги призначені для підтримки України, її економіки та Збройних сил, щоб вони могли витримати війну", – пояснив Яценюк.

Він підкреслив, що сам має облігацій на суму $500 тис., і виступив за "принаймні компромісний ліміт – списання 50% боргу".

"Без вагань готовий на втрати. Бо списання українського боргу – допомога в перемозі України, яка є перемогою демократії й справедливого світового порядку. За яких тільки й можлива стабільність світової економіки, що забезпечать безпеку інвестування й доходи інвесторів у всьому світі", – заявив Яценюк.

Контекст:

17 червня стало відомо, що переговори з кредиторами щодо реструктуризації 20% єврооблігацій України завершилися не на користь України. Київ пропонував обміняти єврооблігації або на серію інструментів із фіксованим доходом (прості облігації) й державні деривативні інструменти, або на серію простих облігацій.

Коментуючи це, міністр фінансів України Сергій Марченко підкреслив, що без реструктуризації держборгу Україна не зможе достатньо профінансувати свою оборону й розпочати програму відновлення та реконструкції, яка є спільною метою для партнерів.

За даними "Бабеля", ідеться про реструктуризацію приблизно $20 млрд міжнародного боргу.