Українські біженці інтегрувалися на ринку праці ЄС швидше за попередніх мігрантів – МВФ

Згідно зі звітом МВФ, українці мають вищу кваліфікацію, ніж потрібно для роботи, на яку вони погоджуються в еміграції
Фото: depositphotos.com

Українці, які були вимушені виїхати до країн ЄС через війну, швидше інтегрувалися на ринку праці Євросоюзу, ніж біженці попередніх хвиль. Про це йдеться в оновленому глобальному економічному огляді Міжнародного валютного фонду, оприлюдненому (.pdf) 22 жовтня. 

У звіті звертають увагу, що під час пандемії COVID-19 міграція сповільнилася через закриття кордонів, але після початку повномасштабної війни РФ проти України імміграція до ЄС сягнула історичного максимуму 2022 року – завдяки понад 4 млн біженців з України – і 2023 року залишилася вищою за допандемічний рівень. 

За даними МВФ, приблизно дві третини робочих місць, створених у ЄС із кінця 2019 року до кінця 2023 року, були зайняті громадянами країн, які не є членами союзу. 

"Наявні дані свідчать про те, що українські біженці інтегрувалися на ринки праці ЄС помітно швидше, ніж попередні хвилі біженців. Кілька країн уже оцінило рівень зайнятості серед українських біженців на рівні приблизно або вище ніж 50%, що зазвичай досягають лише за п'ять або більше років після прибуття. Мігранти допомогли задовольнити безпрецедентний попит на робочу силу в цей період", – зазначили в огляді. 

Українські біженці високоосвічені, підкреслюють у документі, аналізуючи причини їхньої швидкої інтеграції на ринку праці. Також цьому, за оцінкою МВФ, "сприяли" жорсткі умови на ринках праці в багатьох країнах ЄС. 

"Проте, як це зазвичай буває стосовно іммігрантів, є свідчення широко поширеної надмірної кваліфікації та невідповідності навичок, що вказує на можливість подальших поліпшень у політиці інтеграції іммігрантів", – додали у МВФ. 

Контекст:

За даними агентства ООН у справах біженців, у всьому світі зареєстровано 6,754 млн біженців з України, із них у країнах ЄС перебуває понад 6,19 млн.