Українські військові самі визначатимуть отримувача виплат. ВР ухвалила закон

Законопроєкт підтримав 301 депутат
Фото: depositphotos.com

Верховна Рада України 8 жовтня в цілому ухвалила законопроєкт №11407, згідно з яким українські військовослужбовці можуть самостійно визначити членів сім'ї, які отримуватимуть виплати в разі їхнього зникнення безвісти чи потрапляння в полон. Про це в Telegram повідомила народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

У пояснювальній записці документа йдеться, що реалізація закону дасть можливість посилити соціальний захист військовослужбовців, зокрема тих, які, виконуючи завдання під час проведення заходів із національної безпеки і оборони, потрапляють у полон або стають заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або зниклих безвісти, і членів їхніх сімей.

За словами Геращенко, якщо військовослужбовець не складе особистого розпорядження на випадок полону, грошове забезпечення виплачуватимуть рівними частками:

  • дружині (чоловіку);
  • законним представникам малолітніх (неповнолітніх) дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їхнього віку);
  • батькам військовослужбовців (окрім дітей, батьків та інших осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, які позбавлені батьківських прав, за умови, що ці права не було поновлено);
  • повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець, у загальному розмірі, що не перевищує 20%.

Дія цього пункту не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно покинули військові частини або дезертирували, додала Геращенко.