"Укрметалургпром" просить Зеленського ініціювати переговори зі США щодо скасування 25% мита на імпорт української металопродукції

Україні дуже важливе скасування мита для забезпечення десятків тисяч робочих місць, заявили в "Укрметалургпромі"
Фото: depositphotos.com

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" закликало президента України Володимира Зеленського провести переговори для скасування мита в розмірі 25%, яке застосовують під час імпорту української металургійної продукції до США. Про це йдеться у зверненні об'єднання, підписаному президентом "Укрметалургпрому" Олександром Каленковим, повідомляє UAprom.

У зверненні Каленков зазначив, що 31 жовтня США та ЄС оголосили про врегулювання спору щодо мита на імпорт сталевої продукції і з 1 січня 2022 року США замінять 25% мита, введеного в березні 2018 року з міркувань національної безпеки в межах розділу 232 закону США "Про розширення торгівлі" від 1962 року, на систему тарифного квотування імпорту металопродукції з ЄС.

Європейські металурги одержать квоту 3,3 млн тонн сталі на рік, а більші обсяги обкладатимуть митом за ставкою 25%. Такі ж консультації США ведуть із Японією та Великобританією, зазначає портал. Австралія, Аргентина, Бразилія, Південна Корея, Канада та Мексика вже досягли винятків для себе та замінили мита на тарифне квотування. У 2020 році майже 58% всього імпорту сталі у США відвантажували без застосування 25% мита, ідеться у статті.

"Домовленості Вашингтона з Брюсселем будуть дуже негативно впливати на український гірничо-металургійний комплекс, оскільки вітчизняну металопродукцію все ще оподатковують на ринку США 25% митом на відміну від європейського, – цитує видання звернення Каленкова. – ОП "Укрметалургпром" уже неодноразово закликало уряд України дістати від США такий виняток... Однак, на жаль, унаслідок дещо нескоординованої позиції різних інститутів американської та української виконавчої влади Україні в минулі роки не вдалося належне завершити відповідні переговори з урядом США. Імовірно, стримана позиція США могла бути значною мірою обумовлена в той час тяжкими переговорами з ЄС".

Глава "Укрметалургпрому" наголосив, що Україна є стратегічним партнером для США та Євросоюзу, тому Київ може розраховувати на такий самий підхід Вашингтона щодо мита на сталеву продукцію, як і у випадку з Європейським союзом. До того ж імпорт української металопродукції не заважає і не загрожує національній безпеці США, оскільки його частка у структурі імпорту сталі у Сполучені Штати не перевищує 1%.

"Окрім цього, враховуючи виняткові обставини – агресію Росії, окупацію Донбасу та анексію Криму, а також через складну економічну ситуацію в Україні – дуже важливе скасування цього 25% мита для забезпечення десятків тисяч робочих місць для українських громадян. ГМК України генерує понад 35 млрд грн податків, а експорт металургійної продукції забезпечує валютні надходження в нашу країну, – написав Каленков. – Цілком очевидно, що зараз для України відчиняється вікно можливостей, тому вважаю за доцільне повернутися до переговорів про виключення України з-під дії 25% мита із заміною його на тарифну квоту під час постачання української сталі до США".

Контекст:

Сполучені Штати Америки та Європейський союз 31 жовтня повідомили про врегулювання спору про мито на сталь. У межах угоди США замінять нинішнє мито на європейську металопродукцію в розмірі 25% на квоти. Сторони домовилися, що обсяги сталі з ЄС, які "історично склалися", на американський ринок ввозитимуть безмитно. ЄС у відповідь зменшить свої тарифи.

США ввели мита на імпорт сталі та алюмінію з Євросоюзу 2018 року, під час президентства Дональда Трампа, у відповідь ЄС також ввів мита на низку американських товарів.

Крім того, ЄС провів своє захисне розслідування і в підсумку ввів квоти на імпорт сталі, зокрема з України.