"Укрметалургпром": Влада має передбачити відшкодування ПДВ експортерам, щоб вони могли відроджувати економіку України

Олександр Каленков: Підприємства фактично не мають доступу до 20% своїх оборотних коштів
Фото: Александр Каленков / Facebook
Українські підприємства гірничо-металургійного комплексу зіткнулися з браком оборотних коштів, спричиненим блокуванням відшкодування ПДВ. Тому вони не можуть відновлювати виробництво у довоєнних обсягах, а тим паче – його нарощувати, щоб відродити економіку України. Про це заявив у своєму Facebook президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Держава припинила відшкодування ПДВ експортерам, зокрема металургам і гірникам. Ідеться про більше ніж 10 млрд грн по всій галузі. Підприємства фактично не мають доступу до 20% своїх оборотних коштів, у той час як постачальники сировини, матеріалів і послуг, необхідних для виробництва, вимагають повну передоплату з огляду на воєнний стан у країні. Як наслідок бізнес змушений скорочувати обсяги закупівель. Отже, збільшення виробництва та експорту значно ускладнюється", – пояснює він.

Каленков підкреслив, що як підприємства ГМК, що працюють, так і ті, які не працюють, наразі роблять все можливе, щоб зберегти робочі місця і платити зарплати. Окрім того, від перших днів російського вторгнення в Україну підприємства надають фінансову і матеріальну підтримку ЗСУ, організовують евакуацію населення, закуповують і здійснюють доправлення гуманітарної допомоги.

"Українські можновладці, зокрема перша віцепрем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко, часто наголошують на необхідності відродження бізнесу на неокупованих територіях заради наповнення бюджету. Відшкодування ПДВ у повному обсязі дасть змогу відновити виробництво, а відповідно – збільшити експорт продукції. Так металурги і гірники зможуть надавати нашим воїнам і населенню ще більше допомоги, а Україна отримає більше податків і валютних надходжень, необхідних для відбудови економіки і для нашої перемоги над російським агресором", – резюмував глава "Укрметалургпрому".

Контекст:

Через напад Росії Україна втратила вже приблизно третину металургійного виробництва, повідомляв гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков.