В Apple підрахували втрати від нестачі мікросхем і збоїв у виробництві через COVID-19

Apple 18 жовтня презентувала оновлені ноутбуки та бездротові навушники третього покоління
Фото: ЕРА
Нестача мікросхем та збої у виробництві в Південно-Східній Азії через COVID-19 призвели до того, що американська компанія Apple втратила $6 млрд виторгу. Про це повідомив CNBC 28 жовтня генеральний директор корпорації Тім Кук.

Виторг Apple за четвертий фінансовий квартал не виправдав очікувань аналітиків із Волл-стріт, повідомив CNBC. За словами Кука, збої виявилися серйознішими, ніж очікували.

Загальний прибуток Apple зріс на 29%. Компанія очікує на "впевнене зростання виторгу в річному вимірі" в наступному кварталі, незважаючи на обмеження постачання iPhone, iPad та Mac.

Американсько-британський глобальний постачальник даних та інфраструктури фінансових ринків Refinitiv оцінив виторг Apple у $83,36 млрд, що на 29% більше, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року. Валовий прибуток становить 42,2% проти розрахункових 42%. Виторг компанії від продажів iPhone сягнув $38,87 млрд, від продажів iPad – $8,25 млрд, а за послуги – $18,28 млрд.

Продаж iPhone зріс на 47%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, але аналітики Волл-стріт вважали, що показник буде вищим.

Фінансовий директор Apple Лука Маестрі повідомив, що продажі iPad у грудні знизяться проти торішнього показника через обмеження пропозиції. Водночас продажі інших категорій продуктів Apple зростатимуть, зазначив Маестрі.

В Apple прогнозують значний попит на нові моделі iPhone 13. Згідно з даними Refinitiv, цього кварталу вперше з квітня 2016 року Apple не вдалося подолати оцінні значення прибутку.

Контекст:

Американська компанія Apple випускає комп'ютери, ноутбуки, телефони, планшети та розумні годинники. За рівнем ринкової капіталізації вона входить до найдорожчих компаній у світі.

14 вересня Apple провела свою традиційну осінню презентацію нових моделей смартфонів (лише чотири телефони – iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro та iPhone 13 Pro Max). Презентували також новий iPad та iPad mini, годинник Apple Watch Series 7 та сервіс Apple Fitness+.

18 жовтня на черговій презентації Apple презентувала оновлені ноутбуки MacBook Pro, бездротові навушники AirPods третього покоління та власні процесори.