У НБУ заявили про потребу "рішучого" перегляду умов для програми кредитування "5–7–9%"

За даними Мінфіну, 2024 року видали кредитів на 50 млрд грн
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

В Україні виникли труднощі з виплатою коштів за державною програмою "Доступні кредити 5–7–9%", тому умови для кредитування варто змінити. Про це директорка департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Первін Дадашова заявила агентству "Інтерфакс-Україна" в інтерв'ю, фрагмент якого опублікували 15 липня.

"Ми можемо зменшити щомісячні потреби програми, сфокусувавши її, стримуючи зростання портфеля й знижуючи обсяги компенсацій. Тоді наявний бюджет буде частково перекривати борг. Але, судячи з поточної динаміки, повністю покрити заборгованість буде викликом. Отже, треба рішучіше переглядати умови програми", – сказала вона.

Представниця Нацбанку зазначила, що Фонд розвитку підприємництва (ФРП) "досить системно" виконує свої зобов'язання щодо виплати коштів банкам, але щомісячні обсяги фінансування уже більші, ніж 2023 року.

"Щомісяця на портфелі 129 млрд грн виникає від 1,5 млрд грн до 2 млрд грн нових вимог щодо компенсації. [...] Важливо розуміти, чи здатні ми взагалі його зменшити, наприклад, до кінця року", – поінформувала Дадашова.

Вона вважає, що скорочення щомісячних витрат на програму "5–7–9%" "не буде радикальним без подальших змін до дизайну програми".

"Національний банк бачить повну інформацію про портфель із запізненням. Наприклад, ми поки що не маємо інформації про кредитування в програмі за першу половину 2024 року. Щоб оцінити, наскільки фокусування зменшує потребу, потрібні актуальні дані", – уточнила Дадашова.

"Інтерфакс-Україна" зазначило з посиланням на дані Міністерства фінансів, що протягом минулого тижня в межах "5–7–9%" підприємці отримали від уповноважених банків 244 пільгові кредити на загальну суму 1,7 млрд грн, а загалом за 2024 рік – 13 119 кредитів на 50 млрд грн.

Контекст:

Програма "Доступні кредити 5–7–9%" для малого й середнього бізнесу стартувала в Україні в лютому 2020 року. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. У Міністерстві фінансів повідомляли, що програма передбачає створення умов для здешевлення й доступності кредитів через компенсації відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій.

17 березня 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії, президент України Володимир Зеленський оголосив про спрощення умов ведення бізнесу. "Будь-який бізнес зможе отримати кредит під 0%. На час воєнного стану плюс один місяць після війни. Далі буде мінімальна ставка – 5%. Загальний обсяг кредиту може бути до 60 млн грн. Щоб було ширше коло бізнесів, які зможуть скористатися нашою програмою", – сказав він.

30 березня 2023 року Кабмін дозволив бізнесу з територій імовірних бойових дій і деокупованих територій брати участь у цій програмі кредитування.

27 грудня Кабінет Міністрів вніс зміни до програми "Доступні кредити 5–7–9%", прибравши з неї великі компанії.