В Офісі президента обговорили зниження цін на газ для населення

У низці міст України тривають протести проти підвищення цін на транспортування газу
Фото: pvp.poltava / Facebook
Президент України Володимир Зеленський дав уряду завдання терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення.

11 січня на нараді в Офісі президента під головуванням глави держави Володимира Зеленського обговорили зниження тарифів на газ для населення, повідомляє сайт ОП.

У нараді взяли участь прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, міністр фінансів Сергій Марченко, міністерка соціальної політики Марина Лазебна, керівник Офісу президента Андрій Єрмак та його заступники. Зеленський дав уряду завдання терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення, зазначили у пресслужбі.

"Тарифи на газ для населення мають бути справедливими. Ціна на газ зростає на ринку через погодні умови та інші причини, які склалися в Європі, і ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян", – сказав Зеленський.

У пресслужбі ОП зазначили, що Кабінет Міністрів готує "системні рішення щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку". Вітренко презентував попередній план з "істотного зниження тарифів на газ і встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача".

"Рішення, які обговорювалися на енергетичній нараді, передбачають також збереження макрофінансової стабільності, розвиток чесної конкуренції на ринку та допоможуть уникнути фінансового дисбалансу", – ідеться в повідомленні.

У січні 2021 року "Нафтогаз" знову підвищив ціни на природний газ для населення – на 14% до 7,22 грн за м3 без урахування вартості доставлення, вартість якого з 1 січня також зросла.

З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу. Населення може вільно змінювати постачальника. Нині газ домогосподарствам в Україні постачає понад 50 компаній.

28 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив т.в.о. міністра енергетики Юрію Вітренку й Антимонопольному комітету України провести аудит складників цін на газ для населення.

З 1 січня 2021 року в Україні зросли тарифи для населення на послуги розподілу і транспортування газу, НКРЕКП 30 грудня опублікувала низку постанов щодо цього для облгазів.

В Україні тривають протести проти підвищення цін на газ.