Арахамія заявив, що "Слуга народу" оприлюднить план антикризових заходів через підвищення тарифів в Україні

Арахамія: Маємо розібратися з тим, що відбулося
Фото: Олег Федонюк / Facebook
Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів в Україні, "буде напрацьований та оприлюднений у найближчі дні".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія 11 січня на своїй сторінці у Facebook заявив, що провладна партія презентує план антикризових заходів у зв'язку з підвищенням тарифів в Україні.

"Від імені фракції "Слуга народу" повідомляю, що ми готуємо план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Він буде напрацьований і оприлюднений у найближчі дні", – заявив він.

За словами Арахамії, на 12 січня заплановано нараду з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, т.в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренком, представниками Офісу президента та іншими, кого стосується це питання.

"Якщо потрібні будуть швидкі рішення – ми готові їх ухвалювати в будь-який час. Зараз маємо розібратися з тим, що відбулося, наскільки обґрунтоване підвищення і як у цій ситуації захистити людей", – заявив він.

Сьогодні в деяких містах України відбуваються акції протесту через підвищення тарифів на газ, зокрема у Полтаві, Львові, Одесі, Вінниці, Краматорську та Херсоні. Люди перекривають траси і передають звернення головам міських рад.

Із січня в Україні подорожчали комунальні послуги. У всіх областях підвищено вартість природного газу. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, цього місяця вартість газу становитиме від 6,99 до 10,8 грн за 1 м&³3;. У більшості постачальників газ подорожчав приблизно на 1 грн. Окрім цього, 2021 року зросли тарифи на транспортування газу (у середньому майже вдвічі: цьогоріч вартість послуг розподілу природного газу становитиме приблизно 2 грн за 1 м&³3; замість 1,2 грн минулого року). Також в Україні зросли тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановлено на рівні 1121,71 грн/Гкал).

Через підвищення тарифів у регіонах почалися акції протесту. Зокрема, від початку січня їх проводили у ПрикарпаттіПолтавській і Харківській областях

Наприкінці грудня Шмигаль доручав Вітренку та Антимонопольному комітету України провести аудит складників цін на газ для населення.