В Україні економічне бронювання може запрацювати восени – Мінекономіки

У Мінекономіки сказали, скільки коштів може принести в бюджет економічне бронювання
Фото: depositphotos.com

Міністерство економіки України розглядає кілька варіантів економічного бронювання, заявив представник відомства на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 29 серпня. Про це повідомляє "Економічна правда".

Неназваний представник Мінекономіки зазначив, що економічне бронювання може запрацювати вже в жовтні або листопаді, але для цього потрібен певний перехідний період.

Член комітету, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомив у Telegram із посиланням на озвучену на засіданні інформацію, що одним із критеріїв економічного бронювання може стати рівень зарплати. Але в будь-якому разі остаточне рішення має ухвалити найвище політичне керівництво.

За консервативними розрахунками міністерства, економічне бронювання може принести в бюджет приблизно 40 млрд грн на рік.

Контекст:

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін напрацьовує більш "справедливіший" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку. Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

За даними "Української правди", Офіс президента України та ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: одні хочуть, щоб це були податки із зарплати у розмірі не менше ніж 30–35 тис. грн, інші – 20 тис. грн. доплати за працівника щомісяця. Лідер фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія в травні підтвердив, що влада дійсно розглядає ці дві моделі економічного бронювання.

У червні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 авторства депутатів від "Слуги народу", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації. Згідно з ним, за кожного заброньованого працівника підприємство має сплачувати підвищений військовий збір у розмірі 20 тис. грн на місяць.