Кабмін України схвалив бронювання від мобілізації через "Дію". Федоров повідомив, що послугу запустять на початку липня

На першому етапі забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства й компанії, які працюють на потреби сил оборони, зазначив Федоров
Фото: Михайло Федоров / Facebook

Кабмін України на засіданні 7 червня підтримав постанову про запуск електронного бронювання на порталі "Дія". Про це поінформував пресофіс Мінцифри.

Зазначають, що це дає змогу "прибрати людський фактор, пришвидшити процес від тижнів до години", а також "зробити процедуру більш прозорою".

У відомстві розповіли, що працювати бронювання на порталі "Дія" буде за кілька етапів:

  • керівник дізнається, скільки працівників може забронювати завдяки автоматичному обміну даними між реєстрами Пенсійного фонду й Міноборони. Обирає, кого хоче забронювати, і засвідчує заяву електронним підписом;
  • система перевіряє, чи є дані про працівника в реєстрі "Оберіг" і чи працює він на підприємстві;
  • керівник одержує рішення протягом години щодо кожного працівника – заброньований він чи ні і які причини в разі відмови;
  • інформація про успішне бронювання з'являється в "Резерв+" співробітника (можна отримати також паперове підтвердження);
  • працівнику надають відтермінування від призову на військову службу на 12 місяців або на строк дії договору.

"Зараз, щоб забронювати співробітника, потрібно подавати заяви в паперовому вигляді, збирати підписи й тижнями чекати на результат. "Дія" це змінить", – написав у Facebook віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За його словами, на першому етапі забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства й компанії, які працюють на потреби сил оборони.

"Орієнтовно запустимо послугу на початку липня. Цифровізуємо один із найскладніших процесів, бета-тест скоро", – анонсував Федоров.

Контекст:

27 січня 2023 року Кабмін затвердив новий порядок бронювання підприємствами своїх працівників в умовах воєнного стану. Він передбачає відтермінування від мобілізації для 50% і більше держслужбовців і працівників важливих для країни підприємств.

У березні 2024 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку.

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

У Кабінеті Міністрів України розробляли ідею бронювати від мобілізації українців, які сплачують у бюджет у вигляді податків не менше ніж 6 тис. грн на місяць, повідомляв заступник міністра цифрової трансформації з розвитку ІТ Олександр Борняков.

8 травня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що зараз розглядають дві моделі економічного бронювання, одна з них передбачає сплату податку із зарплати 35 тис. грн, друга – це квотне бронювання за галузями.

Водночас, за словами заступника голови Верховної Ради Олександра Корнієнка, станом на 13 травня жодних законопроєктів із конкретними напрацюваннями і пропозиціями "на столі не було".