Украдений в Україні метал Росія намагатиметься видати за свій – Федерація металургів

Росія має надлишкові металургійні потужності, заявили у Федерації металургів України
Фото: depositphotos.com
Росія краде на окупованих територіях України металопродукцію, потім видає її за товар власного виробництва й намагається продати. Скільки всього металу викрадено – невідомо, але на складах у Маріуполі була продукція на сотні мільйонів. Про це розповів голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

"Мова йшла про сотні тисяч тонн металу, на сотні мільйонів доларів. Важко сказати, скільки вивезли, бо ми не знаємо, все вони вивезли чи щось залишилося. Можливо, вони його спробують видати за метал виробництва Росії або продаватимуть споживачам, які не звертають уваги на походження товару, але компанія "Метінвест" як власниця вкрадених обсягів металу відстежує ці процеси, планує переслідувати цих піратів і вже здійснила певні заходи на міжнародних майданчиках, щоб вони або заплатили за цей метал, або не мали можливості його продати", – розповів Біленький.

У тому, що Росія використовуватиме вкрадений в Україні метал для власних потреб, він сумнівається.

"У Росії є надлишкові металургійні потужності. Тому за рахунок власного виробництва використати той метал, що вони вкрали, – недоцільне рішення. Скоріше за все, вони будуть намагатися продати його кудись назовні", – наголосив голова Федерації металургів України.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну торговельне судноплавство в Азовському морі було заблоковано. 19 березня головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко повідомив, що Росія замінувала в Чорному морі рекомендовані шляхи для цивільних суден від Босфору до Одеси і звинуватила в цьому Україну.

24 травня в міноборони Росії заявили про повне розмінування порту в окупованому Маріуполі та відкриття вранці в середу, 25 травня, гуманітарного коридору для виходу іноземних суден. 27 травня журналісти "Радіо Свобода" опублікували супутникові знімки, на яких видно рух суден, які могли вивозити українські метал та зерно.

31 травня окупанти "ДНР" відзвітували про скерування до РФ із Маріуполя першого судна зі вкраденим українським металом. 4 червня в порт Маріуполя зайшло друге судно РФ для вивезення металу. 9 червня російські ЗМІ повідомили про те, що воно прибуло до Ростова-на-Дону.

Основний обсяг металу в порту окупованого Маріуполя належить групі "Метінвест". "Азовсталь" та ММК імені Ілліча, які входять до групи, 7 червня звернулися до Офісу генпрокурора з проханням відкрити кримінальні провадження за фактами крадіжки росіянами металу.

Генеральний директор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі запевнив, що "Метінвест" може відстежувати цю продукцію, тому всі, хто причетний до крадіжок, відповідатимуть.