Внутрішні переселенці зможуть подати заяву на допомогу на порталі "Дія"

Переселенці можуть продовжити грошову допомогу або припинити виплати онлайн
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr
Внутрішньо переміщені особи зможуть подати заявку, щоб продовжити грошову допомогу онлайн на порталі "Дія". Про це 3 листопада повідомила в Telegrаm пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"Послуга на продовження допомоги буде доступна тим, у кого не змінилися умови для її призначення. Також можна буде припинити виплати за своїм бажанням онлайн. Більше не треба збирати купу паперових довідок і стояти в чергах", – розповіли в міністерстві.

Для продовження виплати необхідно зайти на портал "Дія", заповнити заявку, підписати її електронним підписом та надіслати.

Головний редактор видання "Бабель" Євген Спірін 3 листопада у Facebook повідомив, що допомога переселенцям становить 442 грн.

"Якби я оформив (я не просив ні копійки і не оформлював) допомогу 2014 року, за сім років (7 по 12 місяців = 84 місяці. 84 місяці помножити на 442 грн = 37 128) я б отримав $1415. І за цей час зміг би купити 1 м&³2; у хаті на Троєщині. Загалом, розумію, компенсації за квартири депутатам справа потрібна і важлива, особливо, коли у декого їх цілий квартиропарк”, – зазначив він.

Спірін додав, що за 442 грн до переселенця прийде з перевіркою комісія.

"До речі, якщо у вас є ноут, 442 грн вам не дадуть", – заявив журналіст.

За інформацією прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, у країні налічують 1,4 млн внутрішніх переселенців.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.

Заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук у листопаді 2020 року заявила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що приблизно половина українців, офіційно зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, насправді живуть на окупованій території. Вона уточнювала, що реально на підконтрольну українській владі територію виїхало та проживає орієнтовно 700–800 тис. осіб.