З фонду боротьби з COVID-19 на охорону здоров'я виділять 5,26 млрд грн – нардеп

Додаткові гроші спрямують завдяки скороченню видатків на будівництво і ремонт доріг
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr
Бюджетний комітет Верховної Ради підтримав виділення додаткових коштів на потреби медицини з фонду боротьби з коронавірусною інфекцією завдяки скороченню витрат на будівництво і ремонт доріг державного значення. Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу" Юрій Арістов.

На потреби українських медиків із фонду боротьби з коронавірусною інфекцією виділять 5,26 млрд грн, це рішення народні депутати підтримали 10 грудня на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради. Про це повідомила пресслужба партії "Слуга народу" в Telegram із посиланням на голову комітету Юрія Арістова.

"Додаткові гроші спрямують за рахунок скорочення видатків на будівництво і ремонт автодоріг державного значення. Це рішення демонструє державні пріоритети в умовах коронакризи і спростовує численні спекуляції на цю тему", – вважає нардеп.

За його інформацією, гроші витратять на:

  • оплату медичних послуг за листопад – грудень 2020 року особам із підозрою на коронавірус;
  • на госпіталізацію та лікування тих, у кого підтвердили COVID-19.

У пакети цих послуг входить тестування, придбання медикаментів та апаратів ШВЛ, оплата праці медиків, уточнено в повідомленні.

У квітні 2020 року Верховна Рада внесла зміни до держбюджету, якими схвалила створення фонду боротьби з коронавірусною інфекцією. Спочатку уряд пропонував закласти у фонд 97,1 млрд грн, але народні депутати не підтримали цієї ідеї, у підсумку було ухвалено рішення зменшити розмір фонду до 64,7 млрд грн. Згодом розмір фонду зріс до 66 млрд грн.

Відповідно до закону №553-IX про створення фонду, рішення про виділення коштів із нього ухвалює уряд за погодженням із комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Згідно з рішенням уряду, гроші з фонду спрямовують на допомогу громадянам, зокрема літнім людям, у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України коронавірусу; на одноразову допомогу членам сімей працівників закладів охорони здоров'я, які померли від COVID-19; інші заходи, спрямовані на боротьбу зі спалахом інфекції.

Верховна Рада України в червні дозволила виділити частину коштів фонду на будівництво доріг.

Як свідчать дані Мінфіну, найбільше коштів із фонду витратили на будівництво і ремонт доріг  20,8 млрд грн із передбачених 26,2 млрд грн (спочатку на будівництво доріг планували спрямувати 35 млрд грн). На другому місці  витрати на допомогу Фонду соцстрахування на випадок безробіття (6,8 млрд грн). На МОЗ запланували 21,8 млрд грн, витратили 10,1 млрд грн, найбільше  на надбавки і доплати медикам, медпослуги за програмою державних гарантій і обладнання приймальних відділень лікарень.