Через тютюнове лобі в Україні можуть подорожчати сигарети – ЗМІ

Зараз в Україні адвалор установлено на рівні 12%, його застосовують до сигарет, дорожчих від 40 грн
Фото: pixabay.com

Якщо виробників дешевих сигарет змусять підняти ціни до рівня середнього сегмента (27 грн), то їх витіснять із ринку міжнародні концерни, пише сайт телеканала "112 Україна". За підрахунками авторів, альтернативний шлях – підвищення адвалорної ставки до 20% для всіх сигарет – принесе до бюджету додатково 6–8 млрд грн.

Міністерство фінансів має намір запровадити фіскальний механізм, який приведе до встановлення в Україні мінімальної ціни на сигарети. Про це йдеться у матеріалі "Лукавство чиновників: через тютюнове лобі на українців очікує нове подорожчання цигарок", опублікованому на сайті телеканала "112 Україна".

Як зазначають у статті, сьогодні дешеві сигарети коштують 1822 грн. Якщо виробників дешевих сигарет змусять підвищити ціни до рівня середнього сегмента (27 грн), то їх витіснять із ринку міжнародні концерни.

Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна 18 квітня заявила агентству УНІАН, що з усіма гравцями ринку обговорили ініціативу Мінфіну, але представник Торгового дому ЛТФ Дмитро Попов, який брав участь у робочій групі при Мінфіні, стверджує, що слова Ляпіної не відповідають дійсності.

"Вона навіть не була присутня на засіданні групи. Ляпіну там представляла пані Валентина Хоменко, колись помічник Ляпіної, а зараз керівник Української асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн". "Укртютюн" – це приватна структура, яка відпрацьовує гроші своїх спонсорів – іноземних тютюнових компаній "Філіп Морріс", "Джапан Табакко", "Бритіш Американ Табакко", – повідомив Попов у коментарі ZIK і додав, що із дрібними виробниками ніхто не домовлявся.

Зараз в Україні адвалор (рухомий складник акцизу, який залежить від ціни на сигарети) установлено на рівні 12%, його застосовують до сигарет, дорожчих від 40 грн.

"Таким чином, що з пачки "Прими", що з пачки "Мальборо" сплачується один податок – 15,46 грн. Хоча різниця в ціні у цих марок сигарет складає 15 грн. Якщо адвалорну ставку підвищити до 20%, вона буде застосовуватися до всіх сигарет, вона буде нараховуватися навіть на сигарети без фільтра. Додаткові надходження до бюджету, за оцінками експертів, становитимуть 68 млрд грн. При цьому ні про яку цінову дискримінацію та порушення конкуренції не йдеться", – наголошують у публікації.

У середньому адвалорна ставка в Європі перебуває на рівні 22%, і пропозиція 20% для України відповідає європейському підходу, вважає автор.

"А ось чого в ЄС немає, так це мінімальних цін на сигарети. Це суперечить Євродирективі 64 (директива ЄС від 21 червня 2011 року "Про структуру і ставки акцизу, що застосовують до тютюнових виробів".  – "ГОРДОН"). До того ж у ЄС попереджають будь-які спроби встановити мінімальні ціни", – ідеться в статті.

Видання "Обозреватель" із посиланням на свої джерела повідомило 12 квітня, що законопроект, який підвищує вартість сигарет, уже підготовлений і його лобіюють три великі тютюнові компанії. Якщо документ ухвалить парламент, то найдешевші сигарети подорожчають мінімум на 5 грн, зазначав портал.

"Еспресо" у редакційній статті писало, що загальноєвропейську практику, коли з дорожчих сигарет сплачують вищий податок – так звану адвалорну ставку, – не впроваджують в Україні через тиск міжнародних тютюнових корпорацій. За підрахунками видання, запровадження адвалора може збільшити надходження до бюджету на 8 млрд грн.