Законопроєкт про привласнення приватного майна порушує Конституцію й міжнародні угоди – ICC Ukraine

Ухвалення законопроєкту стане виявом повної неповаги до iнституту права власностi, вважають в ICC Ukraine
Фото: depositphotos.com

Проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо механізму захисту права власності третіх осіб №11195 від 22 квітня 2024 року намагається законодавчо закріпити можливість державного привласнення права власності, пише "РБК-Україна" з посиланням на відкритий лист Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) до голів депутатських фракцій і груп у парламенті.

У комітеті нагадали, що законопроєкт передбачає спеціальний механізм стягнення в дохід держави 100% акцій власника, який потрапив під санкції. Для інших співвласників компанії автори законопроєкту пропонують запровадити спеціальну процедуру з відкриттям рахунків умовного зберігання й подальшою можливістю оформлення прав на частки власності.

"Цим законопроєктом здiйснюється спроба узаконення механiзму привласнення державою права власностi на акції, якi належать непiдсанкцiйним особам, iз подальшим непрозорим механiзмом вiдновлення таких прав. Крім того, на час сумнiвного й непрозорого вiдновлення прав на ці акції непiдсанкцiйнi особи позбавляються права участi в юридичній особi й управлiння нею", – вважають у комітеті.

Ухвалення законопроєкту в першому читаннi та його подальший розгляд стане виявом повної неповаги до iнституту права власностi, а також повнiстю пiдiрве довiру урядiв захiдних країн і завдасть непоправної шкоди iнвестицiйному клiмату, переконані автори звернення.

"Крім того, наявнi iноземнi iнвестори можуть бути вкрай стурбованi такими дiями законотворцiв і ще бiльше знизять дiлову активнiсть як на перiод вiйни, так i в час вiдбудови й вiдновлення. Ми вважаємо зазначений законопроєкт таким, що порyшує основоположнi засади права власностi, установленi Конституцією й мiжнародними договорами, і закликаємо народних депутатiв не пiдтримувати його пiд час розгляду у Верховнiй Раді", – заявили в ICC Ukraine.