Після ухвалення парламентом Грузії закону про "іноагентів" подешевшали акції грузинських компаній

Експерти вважають, що економічна ситуація із грузинськими компаніями може стати гіршою
Фото: pixabay.com

Після ухвалення парламентом Грузії закону "Про прозорість іноземного впливу" (про "іноагентів") на Лондонській фондовій біржі почали падати котирування акцій грузинських компаній. Про це 15 травня повідомляє спеціалізоване бізнес-видання BMG.

За його даними, після відкриття сесії на біржі вартість акцій Bank of Georgia впала на 12%, TBC Bank Group – на 11%, а Georgia Capital – на 7,5%.

Співзасновник Центру стратегічного аналізу, директор відділу європейських досліджень Георгій Рухадзе зазначив, що за останні два тижні капіталізація лише Bank of Georgia, одного з найбільших комерційних банків Грузії, знизилася на €502 млн.

Він вважає, що якщо проти Грузії введуть санкції за закон про "іноагентів" або заморозять допомогу з Європи та США, ситуація стане ще гіршою.

"Эхо Кавказа" зазначає, що також знецінюється грузинська валюта – ларі.

Контекст:

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроєкт про "іноагентів". Це знову спровокувало масові акції протесту. Незважаючи на це, 17 квітня парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні, 1 травня – у другому. 14 травня закон ухвалили у третьому, остаточному, читанні. Один із лідерів керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявляв, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його розкритикували в ЄС і США, але похвалили в РФ.

Уперше закон "Про прозорість іноземного впливу", який називають аналогом російського закону про "іноагентів", влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти були опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації, вони вимагали його відкликання. Проєкт також критикували ЄС і США. Президентка країни Саломе Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам та пообіцяла накласти на закон вето. У Тбілісі й регіонах почалися протести. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроєкту з розгляду. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальників, пізніше поліція відпустила 132 із них. Ще одного засудили, але президентка його помилувала.