"Ні російському закону". У Тбілісі тисячі людей вийшли на протести проти закону про "іноагентів" напередодні його ймовірного ухвалення. Відео

Мітинг у Тбілісі назвали наймасовішим у сучасній історії Грузії
Фото: EPA

На площі Європи у Тбілісі ввечері 11 травня відбувся багатотисячний мітинг проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", відомого як аналог російського закону про "іноземних агентів". Про це пише "Эхо Кавказа".

Зі сцени до присутніх зверталися противники резонансного законопроєкту. Окрім того, виступали музиканти, серед них – Ніно Катамадзе і Ніаз Діасамідзе.

Письменник Лаша Бугадзе оголосив присутнім, що протестувальники проведуть ніч із 12-го на 13 травня біля будівлі парламенту Грузії. 13 травня о 9.00 за тбіліським часом має відбутися засідання юридичного комітету парламенту, на якому скандальну ініціативу обговорять перед голосуванням у третьому читанні.

Після закінчення акції учасників закликали підготуватися до наступного протесту: брати із собою дощовики, павербанки й інші речі, які можуть знадобитися для багатогодинного пікету, пише "Эхо Кавказа".

OSINT-проєкт Visioner заявив, що це була наймасовіша акція за всю сучасну історію Грузії.

"За оцінками World Military за допомогою Mapchecking, на заході було щонайменше 200 тис. осіб, але загалом протягом дня їхня кількість, імовірно, наближалася до 300 тис.", – ідеться в повідомленні.

Civil.ge опублікувало в Х відео з акції протесту. На них люди скандують, зокрема: "Ні російському закону!"

Контекст:

Уперше аналогічний російському законопроєкт про "іноагентів" влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти були опозиція, представники ЗМІ й неурядові організації, вони вимагали його відкликання. Проєкт також критикували ЄС і США. Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам і пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі й регіонах почалися протести. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроєкту з розгляду. За два дні акцій 7–8 березня затримали 133 протестувальників, пізніше поліція відпустила 132 із них. Ще одного засудили, але президентка його помилувала у 2024 році.

3 квітня 2024 року керівна партія "Грузинська мрія" повторно внесла на розгляд законопроєкт про "іноагентів". Один із лідерів партії Мамука Мдінарадзе заявив, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його знову розкритикували в ЄС і США, але похвалили у Росії.

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроєкт. Це знову спровокувало масові акції протесту. Попри це, 17 квітня парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні, 1 травня – у другому.