Єврокомісія й Боррель закликали Грузію відкликати закон про "іноагентів"

У ЄС попередили Грузію про наслідки ухвалення скандального закону
Фото: EPA

Ухвалення парламентом Грузії закону "Про прозорість іноземного впливу", проти якого у країні відбуваються протести, негативно впливає на шлях країни до ЄС. Про це йдеться в заяві від імені верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля і Єврокомісії, яку опублікували на сайті Європейської служби зовнішніх дій 15 травня.

"Європейська рада надала Грузії статусу країни-кандидата з тим розумінням, що буде зроблено відповідні дев'ять кроків, викладені в рекомендації комісії від 8 листопада 2023 року. Ці кроки вимагають захисту прав людини й забезпечення свободи діяльності громадянського суспільства й засобів масової інформації. Вони також свічать про потребу деполяризації та боротьби з дезінформацією", – ідеться в заяві.

Незважаючи на масові протести й недвозначні заклики міжнародної спільноти, керівна більшість уряду Грузії ухвалила закон, зазначають автори. Вони нагадують, що ЄС чітко й неодноразово заявляв, що дух і зміст закону не відповідають основним нормам і цінностям ЄС. Це підірве роботу громадянського суспільства й незалежних ЗМІ, йдеться в повідомленні.

"Ухвалення цього закону негативно вплине на прогрес Грузії на шляху до ЄС. Вибір подальшого шляху – в руках Грузії. Ми закликаємо владу Грузії скасувати закон, підтримати свою відданість шляху ЄС і просувати необхідні реформи", – вказано в заяві.

Контекст:

Уперше закон "Про прозорість іноземного впливу", який називають аналогом російського закону про "іноагентів", влада Грузії ініціювала в березні 2023 року. Проти були опозиція, представники ЗМІ й неурядові організації, вони вимагали його відкликання. Проєкт також критикували ЄС і США. Президентка країни Саломе Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам і пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі й регіонах розпочалися протести. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроєкту з розгляду. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальників, пізніше поліція відпустила 132 із них. Ще одного засудили, але президентка його помилувала у 2024 році.

3 квітня 2024 року керівна партія "Грузинська мрія" повторно внесла на розгляд законопроєкт про "іноагентів". Один із лідерів партії Мамука Мдінарадзе заявив, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його знову розкритикували в ЄС і США, але похвалили в Росії.

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроєкт. Це знову спровокувало масові акції протесту. Незважаючи на це, 17 квітня парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні, 1 травня – у другому. 14 травня закон ухвалили у третьому читанні.