На протестах у Грузії затримали громадянина США, який показав поліції середній палець. У парламенті заявили, що це "американський інструктор"

Уранці біля грузинського парламенту сталися сутички
Фото: ЕРА

13 травня поліція Грузії затримала двох громадян США у Тбілісі на акції протесту проти законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який називають аналогом російського закону про "іноагентів". Про це повідомило міністерство внутрішніх справ країни.

За його даними, це чоловік 1995 року народження з ініціалами П.Г. та ще один чоловік, який відмовився назватися й викликав представника американського посольства. Як і решта 20 затриманих поліцією, їх обвинувачують в адміністративних правопорушеннях.

Представник прокремлівського руху "Сила народу" Зураб Кадагідзе написав у Facebook, що перший з американців – це Патрік Гернандес, і він "курирує" протести як закордонний агент.

Голова комітету парламенту з прав людини Раті Йонатамішвілі опублікував у Facebook відео бійки й затримання, позначивши червоним колом середній палець американця, який він показав поліцейському.

Представник керівної партії стверджує, що затриманий – "американський інструктор протестів".

Акція проти законопроєкту тривала всю ніч біля будівлі парламенту, а вранці поліція і спецпризначенці відтіснили протестувальників із вулиць Тбілісі, які прилягають до неї, щоб звільнити входи для депутатів, повідомляло "Эхо Кавказа". Після цього комітет із юридичних питань парламенту без обговорення та питань ухвалив у третьому читанні скандальний законопроєкт. На все депутатам знадобилися одна хвилина і сім секунд.

14 травня проєкт буде винесено на голосування на пленарну сесію парламенту, повідомило "Новости-Грузия".

Контекст:

Уперше аналогічний російському законопроєкт про "іноагентів" влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти були опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації, вони вимагали його відкликання. Проєкт також критикували ЄС і США. Президентка країни Саломе Зурабішвілі висловила цілковиту підтримку мітингувальникам та пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі й регіонах почалися протести. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроєкту з розгляду. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальників, пізніше поліція відпустила 132 із них. Ще одного засудили, але президентка його помилувала 2024 року.

3 квітня 2024 року керівна партія "Грузинська мрія" повторно внесла на розгляд законопроєкт про "іноагентів". Один із лідерів партії Мамука Мдінарадзе заявив, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його знову розкритикували в ЄС та США, але похвалили у Росії.

15 квітня парламент Грузії почав розглядати скандальний законопроєкт. Це знову спровокувало масові акції протесту. Незважаючи на це, 17 квітня парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні, 1 травня – у другому.