Заводи Коломойського вимагають у суді визнати їх потерпілими від цін на електроенергію – ЗМІ

У першому півріччі цього року Нікопольський завод феросплавів, незважаючи на війну, отримав прибуток 223 млн грн, підкреслює "РБК-Україна"
Фото: Нікополь феросплавний / Facebook

На 19 жовтня у Вищому антикорупційному суді призначено розгляд скарги феросплавних заводів бізнесмена Ігоря Коломойського, пише "РБК-Україна" з посиланням на дані на сайті суду. Підприємства під час війни вимагають від держави визнати їх потерпілими від рівня тарифів на електроенергію у 2016–2019 роках у межах вже закритої судом справи "Роттердам плюс", зазначає агентство.

Автори матеріалу нагадали, що 21 вересня Апеляційна палата ВАКС постановила, що заводи Коломойського не є потерпілими, і підприємства звернулися до суду ще раз.

"Виходячи з принципу правової визначеності, суд не може ухвалити інше рішення і ні з того ні з сього визнати заводи Коломойського потерпілими. За словами адвокатів сторони захисту, в умовах воєнних дій, коли країна мобілізує всі ресурси для захисту від російських атак, деякі сили в Україні мають час і ресурси для розгойдування ситуації всередині країни", – ідеться в статті.

У першому півріччі цього року Нікопольський завод феросплавів, незважаючи на війну, отримав прибуток 223 млн грн, підкреслює агентство.

Контекст:

Формула "Роттердам плюс" діяла для розрахування вартості вугілля для встановлення прогнозу вартості електроенергії винятково для промислових споживачів у період 20162019 рік. Вона передбачала внесення вартості доправлення вугілля від хабів Амстердам Роттердам Антверпен для всього вугілля. Формулу скасували 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії. У зв'язку із введенням формули було відкрито кримінальне провадження.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 20 травня 2021 року вчетверте закрила справу "Роттердам плюс" через відсутність у ній складу злочину. Перед цим спеціалізована антикорупційна прокуратура закривала справу вже тричі. Досудове розслідування тривало з 2017 року.

Нікопольський і Запорізький феросплавні заводи вимагали від прокуратури відновити вже закриту справу "Роттердам плюс". Як писав "Главком", ці два заводи бізнесмена Ігоря Коломойського вважають себе єдиними потерпілими від формули. У жовтні 2021 року Вищий антикорупційний суд відхилив позов заводів, вони подали апеляцію.