"Зелені" аукціони сприятимуть залученню інвестицій у "зелену" енергетику – USAID

Міністерство енергетики найближчими днями може опублікувати детальні аспекти щодо обсягів і параметрів квот підтримки перших аукціонів, заявив Мартинюк
Фото: depositphotos.com

Україна незабаром оголосить про проведення пілотних "зелених" аукціонів із метою стимулювання інвесторів вкладати гроші в розвиток "зеленої" енергетики у країні, повідомив головний експерт із поновної енергетики USAID "Проєкт енергетичної безпеки" Олександр Мартинюк. Про це 12 липня повідомило видання Oboz.ua.

"Із великою ймовірністю восени цього року будуть проведені пілотні аукціони на невеликий обсяг квоти для того, щоб протестувати систему на всіх етапах – від організації до проведення аукціонів на базі "Prozorro.Продажі", – заявив Мартинюк.

Він зазначив, що Міністерство енергетики найближчими днями може опублікувати детальні аспекти щодо обсягів і параметрів квот підтримки перших аукціонів.

"Мета – показати, що система працює, зацікавити інвесторів, визначити індикативну ціну. Тобто така ініціатива є в Міністерстві, і ми до неї залучені", – додав експерт.

Контекст:

Міністерство енергетики України планує цьогоріч провести перший "зелений" аукціон для залучення інвесторів у розвиток більше ніж 100 МВт потужностей поновної енергетики, заявив голова парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус під час IV конференції з енергетичного права.

За його словами, такі аукціони передбачили законодавством ще наприкінці 2018 року. Метою є конкуренція інвесторів за можливість будувати нові електростанції, одержуючи водночас певний гарантований стимулювальний тариф.

Державне підприємство "Гарантований покупець" також очікує, що до кінця літа в Україні буде анонсовано проведення "зеленого" аукціону на підтримку розвитку поновної енергетики в Україні і для збільшення зацікавленості інвесторів у цій галузі.