"Зелена" енергетика допомагає покривати дефіцит удень і підтримувати систему під час піків споживання – "Гарантований покупець"

Артем Некрасов: У денній зоні ми закриваємо дефіцит за рахунок генерації сонячної енергії, а у вечірні й ранкові піки допомагає і вітрова генерація
Фото: expro.com.ua

"Зелена" енергетика допомагає покривати дефіцит електроенергії вдень, а також підтримувати енергосистему під час ранкових і вечірніх піків споживання. Про це заявив в ефірі ICTV очільник державного підприємства "Гарантований покупець" Артем Некрасов.

"Якщо ми кажемо про альтернативні джерела енергії, то наразі в денній зоні ми закриваємо дефіцит за рахунок генерації сонячної енергії, благо промислові установки у нас знаходяться практично по всій території України, а у вечірні та ранкові піки допомагає і вітрова генерація", – сказав він.

Некрасов додав, що частка поновних джерел енергії в енергетичному балансі України зараз становить приблизно 18%. Він наголосив, що частка "зеленої" енергетики буде зростати, і за планом у 2030 році вона має бути на рівні 27%. Очільник "Гарантованого покупця" додав, що зараз запустили багато проєктів будівництва сонячних електростанцій, а також у розробленні є кілька проєктів вітрової генерації.

"Однак для того, щоб вони запустилися й почали генерувати, потрібно прикладати ще багато зусиль, ми кажемо про це об'єктивно. У тому числі вирішити питання проблеми страховок будівництва під час війни, спрощення регуляторної бази як на рівні держави, так і місцевої влади. Ну, і запуск аукціонів на підтримку, яких ми очікуємо до кінця літа", – підсумував Некрасов.

Контекст:

Міністерство енергетики України планує цьогоріч провести перший "зелений" аукціон для залучення інвесторів у розвиток більше ніж 100 МВт потужностей поновної енергетики, заявив голова парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус під час IV конференції з енергетичного права.

За його словами, такі аукціони законодавство передбачило ще наприкінці 2018 року. Метою є конкуренція інвесторів за можливість будувати нові електростанції, одержуючи водночас певний гарантований стимулювальний тариф.

Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) вважає, що держава має запустити "зелені" аукціони й установити щорічну потребу в будівництві станцій поновної енергетики. Це дасть змогу інвесторам орієнтуватися на ці показники й залучати міжнародні інвестиції у проєкти, заявив в інтерв'ю журналу "Енергобізнес" голова правління УВЕА Андрій Конеченков.

ДП "Гарантований покупець" готове провести "зелені" аукціони для залучення інвестицій у нові потужності поновної енергетики, щойно рішення про старт і умови аукціонів затвердять на державному рівні, зазначає "РБК-Україна".

На думку УВЕА, Україна в поточних умовах потребує будівництва щонайменше 1 ГВт ВЕС щороку. Водночас, попри війну, Україна може побудувати 4–5 ГВт вітроенергетичних потужностей, які вже зараз на високій стадії готовності до будівництва.