Зеленський: Україна планує постачати електроенергію в Молдову і Румунію

Зеленський і Санду мають намір співпрацювати в енергетичному секторі
president.gov.ua
У проєкті – збільшення обсягів зберігання природного газу молдовської сторони в українських сховищах, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Україна і Молдова мають намір поглибити співпрацю в енергетичній сфері, заявив президент України Володимир Зеленський за підсумками сьогоднішньої зустрічі із президенткою Молдови Маєю Санду. Про це повідомляють на сайті президента України.

Зеленський підкреслив, що для цього вже підготовлено чимало напрацювань.

Серед них він згадав збільшення обсягів зберігання природного газу молдовської сторони в українських сховищах, проєкт транзиту європейського газу територією Молдови в Україну, відновлення постачань електроенергії в Молдову і транзиту електроенергії з України в Румунію, який прокладуть територією Молдови.

Серед документів, підписаних за підсумками зустрічі, про які повідомляють на сайті президента, немає таких, що належать до енергетичної сфери.

Однак у спільній заяві президентів для преси за підсумками зустрічі наголошено, що глави держав мають намір надалі співпрацювати в енергетичному секторі, підвищувати надійність і диверсифікувати постачання електроенергії та енергоносіїв.

ДП "Енергоатом" уперше експортувало вироблену українськими АЕС електроенергію в Молдову в жовтні 2020 року. Про це повідомляла пресслужба компанії. Загалом, як інформувала НЕК "Укренерго", 2020 року Україна експортувала до Молдови 155,9 млн МВт-год.

У листопаді 2015 року Україна відмовилася від постачань російського газу. Відтоді держава купує реверсний газ у країнах ЄС. За даними НАК "Нафтогаз", газ в Україну імпортує приблизно 80 компаній.

Опалювальний сезон 2019/2020 Україна завершила із запасами газу у ПСГ більше ніж 15,8 млрд м&³3;. За інформацією "Нафтогазу України", вони були найвищими протягом останніх 30 років. Наприкінці грудня понад 90 іноземних клієнтів зберігало газ в Україні.