Президент Асоціації енергетики України: Герус удався до маніпуляцій, мовляв, хочете дешеву електроенергію – дайте в ручному режимі встановлювати тарифи

Олександр Трохимець: Правильно! Навіщо з кимось узгоджувати? Тільки Герус має право вирішувати, що правильно на енергетичних ринках, а що ні
Фото: Олександр Трохимець / Facebook

Дешева електроенергія потрібна не лише населенню, але й заводам бізнесмена Ігоря Коломойського, тому представник президента України Володимира Зеленського в уряді Андрій Герус намагається відтермінувати запровадження ринку електроенергії, заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

Представник президента України Володимира Зеленського в уряді Андрій Герус намагається відтермінувати запровадження конкурентного ринку електроенергії і для цього маніпулює темою тарифів, написав на своїй сторінці у Facebook президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець, коментуючи повідомлення Геруса про президентський законопроєкт "Про зниження вартості електроенергії".

"Герус вдався до маніпуляцій. "Також законопроєкт передбачає відтермінування введення ринку електроенергії на один рік". Мовляв, хочете дешевшу електроенергію – дайте нам можливість у ручному режимі далі встановлювати тарифи. Бо дешева електроенергія потрібна не тільки населенню, але й заводам [бізнесмена] Ігоря Коломойського", – заявив Трохимець.

Він додав, що законопроєкту не погоджували ні з профільним міністерством, ні з урядом загалом.

"Правильно! Навіщо з кимось узгоджувати? Тільки Герус має право вирішувати, що правильно на енергетичних ринках, а що ні", – написав президент Асоціації енергетики України.

Із 1 січня в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії. Повномасштабний запуск нової моделі оптового ринку заплановано на 1 липня. Вона передбачає імплементацію норм Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу й передавання електроенергії.

23 квітня представники ЄС, ЄБРР, Європейського енергетичного співтовариства, Європейського інвестиційного банку та USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

У команді президента України Володимира Зеленського виступили за перенесення запуску нового ринку електроенергії. Видання "Дело" написало, що відтермінування запуску ринку вигідне бізнесменові Ігорю Коломойському і його феросплавним заводам.