Земельний податок, який платить "Укрзалізниця", необхідно ліквідувати, а гроші спрямувати на інвестиційні проєкти – експерт

Сергій Вовк: Цей податок не є природним для "Укрзалізниці", оскільки й аналогічні види транспорту не платять таких податків
Фото: cfts.org.ua
Завдяки вивільненим від скасування коштам "Укрзалізниця" зможе зробити капітальні інвестиції в оновлення рухомого складу і в ремонт залізничних колій, значна частина яких нині у критичному стані, заявив директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

Податок на землю під залізничним полотном потрібно скасувати, ці кошти необхідно спрямувати на оновлення рухомого складу та інфраструктури залізниці. Про це заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.

"Цей податок не є природним для "Укрзалізниці", оскільки й аналогічні види транспорту не платять таких податків. І такі податки відсутні в Європі. Тому його, безумовно, потрібно ліквідувати", – сказав Вовк.

За його словами, завдяки вивільненим від скасування коштам "Укрзалізниця" зможе зробити капітальні інвестиції в оновлення рухомого складу та ремонт залізничних колій, значна частина яких нині у критичному стані.

"Ресурс, який може вивільнятися в результаті сплати цього податку, – це понад 4 мільярди гривень. Його потрібно вкладати в оновлення рухомого складу "Укрзалізниці", а не витрачати на цілі бюджету, де дуже часто просто втрачається ефективність цих засобів і взагалі незрозуміло, на що вони витрачаються", – вважає Вовк.

На думку експерта, скасування податку на землю під залізничним полотном дасть змогу "Укрзалізниці" покращити фінансове становище і реалізувати програму інвестицій, яку торік провалили.

Американський транспортний експерт Джефферсон Сінклер заявляв, що "Укрзалізницю" потрібно реформувати за європейською моделлю, що сприятиме подальшій інтеграції України з ЄС.

Економіст Борис Кушнірук зазначав, що "Укрзалізниця" стане привабливою для інвестора лише після поділу на окремі бізнеси збиткових пасажирських перевезень і прибуткових вантажних. На його думку, проведення реформи "Укрзалізниці" сприятиме підвищенню ефективності залізничних перевезень.

Голова компанії Володимир Жмак говорив в інтерв'ю "Мінтрансу", що підприємство планує інвестувати в оновлення рухомого складу компанії та залізничної інфраструктури 25 млрд грн. За його словами, скасувавши земельний податок і скоротивши низку витрат, компанія може заощадити $310 млн.