Арахамія заявив, що всі члени фінансового комітету від фракції "Слуга народу" готові до поліграфа

Арахамія розповів, що обговорював цю ситуацію із Зеленським
Фото: Олег Федонюк / Facebook

Керівництво фракції "Слуга народу" веде переговори з відомствами, які мають досвідчених поліграфологів, щоб провести перевірку своїх нардепів із комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, заявив голова фракції Давид Арахамія.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в коментарі "Українській правді" заявив, що керівництво фракції веде переговори з кількома державними відомствами, щоб організувати масове проведення перевірки на поліграфі своїх нардепів із комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Ми зараз ведемо перемовини з кількома відомими відомствами, які мають досвідчених поліграфологів, зокрема це Служба безпеки України, Міністерство оборони, Головне управління розвідки. Ми хочемо знайти законний шлях, як це можна зробити правильно. Людей багато, і процедура поліграф-тестування доволі тривала. Щоб не затягувати це на далекі роки, треба зробити це масово. Завтра зберемося на зібрання й вирішимо, як це логістично зробити. Але всі, практично всі члени комітету зараз у цьому питанні дають добровільну згоду на проходження поліграфа, і вони кажуть, що вони готові проходити", – зазначив Арахамія.

Він пояснив, що іншої можливості перевірити слова нардепів немає.

"Єдиний зараз вихід і інструмент, нормальний із дуже високою вірогідністю – 95–98%", – сказав нардеп.

Арахамія розповів, що обговорював цю ситуацію з президентом Володимиром Зеленським.

Він додав, що поділяє позицію президента, що в разі незадовільних результатів проходження поліграфа того чи іншого нардепа можуть виключити із фракції.

Президент України Володимир Зеленський і Офіс президента висунули вимогу до низки депутатів фракції "Слуга народу" пройти перевірку на поліграфі через відмову голосувати на засіданні парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики за законопроєкт №2047-д про ліквідацію корупційних схем під час оцінювання об'єктів нерухомості.

Президент і його адміністрація вирішили провести перевірку низки депутатів через інформацію, що ті, імовірно, відмовилися підтримувати проєкт закону №2047-д за винагороду, заявив екснардеп Сергій Лещенко. За його словами, депутатам заплатили по $30 тис. за відмову від голосування.

23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура за цим фактом відкрила кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія і заступник голови фінансового комітету Ради нардеп Олександр Дубінський повідомили, що пройдуть детектор брехні у прямому ефірі.

Зеленський заявив, що якщо перевірка на детекторі брехні встановить, що нардепи від "Слуги народу" брали хабарі, то ними мають займатися антикорупційні органи.