Бацман: Після того, як Зеленський і Путін зустрілися особисто і подивилися один одному в очі, Сурков втратив усе

Олеся Бацман: Ось ця зустріч і ця подія стали для нього вирішальними в його звільненні
Скріншот: Алеся Бацман / YouTube

Колишній помічник президента РФ Владислав Сурков дав гарантії Володимиру Путіну, що якщо він прилетить на зустріч у нормандському форматі у Париж, то президент України Володимир Зеленський підпише "все, що хоче Путін", і зрив цього плану призвів до відставки Суркова, заявила головна редакторка видання "ГОРДОН" Олеся Бацман.

Колишній помічник президента РФ Владислав Сурков утратив свої позиції і пішов у відставку після зустрічі "Нормандської четвірки" 9 грудня 2019 року в Парижі, оскільки не зміг виконати обіцяного Володимиру Путіну – забезпечити, щоб президент України Володимир Зеленський підписав запропонований Росією план щодо Донбасу. Про це в ефірі телеканала "Наш" 28 лютого заявила головна редакторка видання "ГОРДОН" Олеся Бацман.

"Після того, як відбулася нормандська зустріч у Парижі, на яку я теж літала, після того, як Зеленський і Путін зустрілися особисто і подивилися один одному в очі й поговорили, Сурков як людина, яка готувала цю зустріч, утратив усе. Ось ця зустріч і ця подія стали для нього вирішальними в його звільненні. Чому? Тому що він дав гарантії Володимиру Путіну, що якщо він приїде у Париж, то Зеленський підпише все, що хоче Володимир Путін. Саме тому він туди їхав. І саме тому Сурков, який побачив, що Зеленський нічого не збирається підписувати із запропонованого Путіним, кидав папери в обличчя [тодішньому помічникові президента України] Андрію Єрмаку", – пояснила журналістка.

В інтерв'ю, яке вийшло на сайті "Актуальные комментарии" , 26 лютого, Сурков сказав, що "примус силою до братніх відносин – єдиний метод, який історично довів ефективність на українському напрямі", і навряд чи "буде винайдено якийсь інший". Він також заявив, що "України немає, є українство", яке назвав "специфічним розладом розумів".

"Це реально слова ображеної людини, яку прибрали з цього напрямку, і виходить, що він усі роки займався цим, і це було головне його прибуткове місце у всіх сенсах, це було його джерело сили, і після цього все руйнується. І, звісно ж, тепер потрібно хоча б якось себе виправдати, утвердитися і заявити про себе, – прокоментувала слова Суркова Бацман. – Це те, про що думає Путін. Це абсолютно кремлівська позиція, яку озвучує не тільки Сурков. Ми просто на неї відреагували тому, що ми розуміємо його роль у всій українській історії".

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Сурков був помічником президента РФ Володимира Путіна з вересня 2013 року до лютого 2020-го. В адміністрації російського президента курував український напрям. 18 лютого Путін звільнив Суркова. Директор російського Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, якого називають наближеним до помічника президента РФ, говорив, що Сурков іде з держслужби "у зв'язку зі зміною курсу на українському напрямі".