Більшість українців виступає за референдум щодо земельної реформи – опитування

Більшість опитаних – проти скасування мораторію на продаж землі
Фото: pixabay.com

Згідно з даними опитування Центру Разумкова, 77,6% респондентів узяли б участь у референдумі про скасування мораторію на продаж землі.

67,7% українців підтримують ідею винесення питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі на всеукраїнський референдум. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, опубліковані 11 листопада.

20,5% громадян вважають, що це питання не потрібно виносити на референдум, 11,8% – складно відповісти.

Якби референдум провели найближчої неділі, то 77,6% опитаних узяли б у ньому участь, 11,2% – ні.

68,3% з-поміж тих, хто взяв би участь у референдумі, проголосували б за продовження строку мораторію. Підтримали б ідею продажу сільськогосподарських земель 23,3% громадян.

Опитування проводили з 1-го до 7 листопада 2019 року, було опитано 2015 повнолітніх громадян по всій Україні, окрім тимчасово окупованих територій Донбасу і анексованого Криму. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні із 2002 року. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

2 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про запровадження у країні ринку землі сільськогосподарського призначення.

19 вересня прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. 25 вересня у Верховну Раду подали законопроєкт про ринок землі, який затвердив Кабінет Міністрів України 24 вересня.

10 жовтня президент України виступив за відтермінування допуску іноземців до купівлі землі після скасування мораторію на її продаж.

Гончарук повідомив, що компанії, бенефіціарними власниками яких є іноземці, не зможуть купувати землю сільськогосподарського призначення в Україні до 1 січня 2024 року.

11 листопада Зеленський заявив, що іноземцям нададуть право купувати українську землю, якщо так вирішать на всеукраїнському референдумі.

У порядку денному на поточний пленарний тиждень зазначено, що Рада 12 листопада планує розглянути в першому читанні основний законопроєкт №2178 про ринок земель сільськогосподарського призначення і 10 альтернативних документів, які відкривають ринок землі в Україні.