Борг України за рішеннями судів можна порівняти з розміром держбюджету – суддя ЄСПЛ

Європейський суд із прав людини у Страсбурзі визнав проблему невиконання Україною рішень національних судів за позовами громадян системною

Фото: EPA

Суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська стверджує, що Україна не може визначити суму своєї заборгованості за рішеннями судів.

Україна не змогла визначити суму своєї заборгованості за рішеннями національних судів, винесених проти держави, державних підприємств або організацій, але в попередніх оцінках фігурувала сума, яку можна порівняти з розміром держбюджету. Про це заявила суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська в інтерв'ю "Європейській правді", посилаючись на консультації суду з Україною.

"Ця інформація була потрібна ЄСПЛ через те, що до минулого року на розгляді суду було понад 12 тисяч скарг від українських громадян і організацій, які стикнулися з невиконанням судових рішень в Україні", – пояснила Юдківська.

За її словами, держава не могла визначитися навіть із тим, скільки таких невиконаних рішень є в реєстрі.

"Мін'юст давав різні цифри, скільки у нас є цих невиконаних рішень, чи 120 тисяч, чи 200 тисяч", – зазначила суддя.

Також залишається незрозумілим, яку суму заборгувала Україна. Відомо лише, що йдеться про дуже високу заборгованість.

"Ніхто не в курсі. Схоже, навіть Мін'юст цього не знає. Принаймні на офіційній зустрічі у ЄСПЛ представники міністерства казали, що вони "на стадії підрахунків", і порахувати це дійсно дуже важко. Але в попередніх оцінках фігурувала сума, порядок якої можна порівняти з розміром державного бюджету", – пояснила Юдківська.

12 жовтня 2017 року Європейський суд із прав людини у Страсбурзі вилучив із реєстру та передав Комітету міністрів Ради Європи понад 12 тис. справ, що стосуються невиконання рішень національних судів в Україні.

Із 2004 року ЄСПЛ регулярно ухвалював рішення за типовими скаргами проти України – так званих клонів справи Іванова. ЄСПЛ визнав це порушенням Європейської конвенції з прав людини, у кожному рішенні зобов'язуючи Україну не тільки виконати конкретне судове рішення, але й виплатити заявникам додаткову компенсацію. Після цього тисячі українців почали звертатися у ЄСПЛ із аналогічними скаргами.

Вердикт суду у справі "Іванов проти України" було винесено в жовтні 2009 року, але протягом восьми років в Україні його не виконують. У підсумку питання невиконання Україною рішень національних судів було визнано у ЄСПЛ системною та структурною проблемою, а такі провадження суд у Страсбурзі почав розглядати за скороченою процедурою.