Бурбак заявив, що нардепи від "Народного фронту" балотуватимуться в Раду на мажоритарних округах

Бурбак: "Народний фронт" продовжуватиме працювати і відстоювати свої цінності
Фото: Максим Бурбак / Facebook

За словами лідера парламентської фракції "Народний фронт" Максима Бурбака, фракція "не встигає переформатуватися" до позачергових парламентських виборів, але депутати мають намір балотуватися в Раду.

Народні депутати із фракції "Народний фронт" балотуватимуться у Верховну Раду на мажоритарних округах, заявив 28 травня журналістам лідер фракції Максим Бурбак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми бачимо, що не встигаємо переформатуватися, хоча ще раз хочу повторити, що з юридичного погляду указ [про розпуск парламенту] є антиконституційним і вибори мали бути черговими... Але це не забирає права в наших депутатів іти на мажоритарних округах", – сказав Бурбак.

Він підкреслив, що партія "Народний фронт" продовжуватиме працювати і відстоювати свої цінності, незалежно від того, чи потраплять до парламенту наступного скликання представники фракції.

За даними джерел LB.ua, питання виборів обговорювали на засіданні фракції ввечері 27 травня, водночас депутати попередньо вирішили висунути в округах 40 кандидатів від партії "Народний фронт".

21 травня після консультацій із лідерами фракцій президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів набув чинності. Із 24 травня в Україні автоматично розпочався виборчий процес, заявили у Центральній виборчій комісії. Відповідно, позачергові парламентські вибори відбудуться за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (225 депутатів обирають за пропорційною системою і 225 – за мажоритарною) і закриті партійні списки.

Партія "Народний фронт" на парламентських виборах 2014 року посіла перше місце, набравши 22,16% голосів.

Згідно з опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", проведеним із 16-го до 21 травня 2019 року, "Народний фронт" не долає п'ятивідсоткового бар'єра на парламентських виборах: за політсилу проголосували б 0,2% респондентів, які мають намір голосувати і визначилися з вибором.

Станом на 28 травня до парламентської фракції "Народний фронт" входять 80 депутатів. Лідером партії "Народний фронт" є колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. За даними джерел "Української правди", Яценюк, найімовірніше, не балотуватиметься в депутати. "[Яценюк] чітко сказав, що думає не йти на вибори, але додав: "Думку можу змінити", – сказав співрозмовник видання.