Члени Вищої ради правосуддя, чиє призначення скасував Зеленський, пішли у відпустку

Зеленський скасував укази про призначення Ісакова і Василенка 10 червня
Фото: president.gov.ua

Члени Вищої ради правосуддя Андрій Василенко та Михайло Ісаков, яких було призначено на посади за квотою президента України, пішли у відпустку без збереження заробітної плати після того, як глава держави Володимир Зеленський скасував укази про їх призначення. Незважаючи на їхню відсутність, рада залишається правочинною і виконуватиме свої функції, повідомив голова ВСП Володимир Говоруха.

Члени Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Василенко та Михайло Ісаков, яких було призначено на посади за квотою президента України, пішли у відпустку без збереження заробітної плати після того, як глава держави Володимир Зеленський скасував укази про їх призначення.

Про це вони заявили 12 червня на засіданні ради, яке транслювали на каналі ВРП у YouTube.

Окрім того, Василенко повідомив, що оскаржить у Верховному Суді України відповідний указ Зеленського.

Щоб уникнути конфлікту інтересів через подані заяви, Ісаков і Василенко не брали участі в нараді ради.

Після наради голова ВРП Володимир Говоруха заявив, що, незважаючи на відсутність двох членів, рада залишається правочинною і продовжить виконувати свої функції.

10 червня Зеленський скасував укази про призначення Ісакова і Василенка на посади членів ВРП, підписані його попередником Петром Порошенком 13 травня.

ВРП – це колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади і суддівського управління. Раду правосуддя створили на базі Вищої ради юстиції в межах судової реформи у 2017 році. Орган діє для забезпечення незалежності судової влади та її функціонування на основі відповідальності, підзвітності та доброчесності.

Згідно зі ст. 5 чинного закону України "Про Вищу раду юстиції", ВРП складається із 21 члена, 10 із яких обирає з'їзд суддів України, по два кандидати призначають президент України, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів, а також з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.