Данилюк: Відсутність Богдана на зустрічі із Трампом безпосередньо пов'язана з написанням мною заяви про відставку

Данилюк: Із першого дня кампанії [Зеленського] саме я займався розвитком відносин зі США
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

За словами колишнього секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олександра Данилюка, він попередив, що присутність керівника Офісу президента України Андрія Богдана на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом буде "величезною помилкою".

Колишній секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Данилюк в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 4 жовтня, заявив, що його відсутність у складі української делегації, яка брала участь у вересні на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, "безпосередньо пов'язана" з тим, чому глави Офісу президента України Андрія Богдана не було на зустрічі президента Володимира Зеленського з американським лідером Дональдом Трампом.

Він припустив, що спочатку був у складі делегації України для поїздки до США.

"Із першого дня [передвиборчої] кампанії [Зеленського] саме я займався розвитком відносин зі США. Я собі навіть таких питань не ставив", – сказав політик.

Журналістка Соня Кошкіна запитала, чому він написав заяву перед візитом Зеленського до США.

"На це були причини. І той факт, що [глави Офісу президента Андрія] Богдана не було на зустрічі з [президентом США Дональдом] Трампом, безпосередньо пов'язаний із тим, що я написав заяву. Я попередив, що це буде величезна помилка, якою б не забули скористатися наші опоненти. Підло було б промовчати з мого боку і вдати, що нічого не відбувається", – розповів політик.

В інтерв'ю "BBC Україна" Данилюк також заявив, що "факт, що Богдана не було на зустрічі із Трампом, безпосередньо пов'язаний із тим, чому [екссекретар РНБО] не поїхав у Нью-Йорк".

"Так у нас будується політика. Я і тут наступив на свої інтереси насправді", – заявив він.

В указі Зеленського від 19 вересня про склад української делегації для роботи в Генасамблеї ООН імені Данилюка не було. Telegram-канал "УП.Off the record", який ведуть журналісти "Української правди", повідомляв, що Зеленський "особисто викреслив" Данилюка зі списку.

28 травня 2019 року Зеленський призначив Данилюка секретарем РНБО. 27 вересня в Офісі президента повідомили, що той подав у відставку. 30 вересня президент звільнив Данилюка. Джерела видання "НВ" стверджували, що Данилюк нібито вирішив звільнитися через розбіжності з оточенням Зеленського, зокрема з Богданом і бізнесменом Ігорем Коломойським. У коментарі виданню "ГОРДОН" Данилюк розповів, що пішов із посади, оскільки не хоче брати участь у "підкилимних іграх деяких персонажів".

Екссекретар РНБО заявляв, що Богдан має піти у відставку через конфлікт інтересів.