Данилюк заявив, що зустріч у нормандському форматі може відбутися в середині липня

Данилюк: Сьогодні відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з міністрами закордонних справ Франції та Німеччини
Фото: Олександр Данилюк / Facebook

На зустрічі президента України Володимира Зеленського з міністрами закордонних справ Франції та Німеччини Жаком-Івом Ле Дріаном і Гайко Маасом обговорювали мінський переговорний процес з урегулювання ситуації на Донбасі, повідомив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Данилюк.

Зустріч у нормандському форматі з урегулювання ситуації на Донбасі може відбутися в середині липня 2019 року. Про це в ефірі каналу "1+1" 30 травня заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Данилюк.

"Сьогодні відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського з міністрами закордонних справ Франції та Німеччини [Жаком-Івом Ле Дріаном і Гайко Маасом], 90% зустрічі було обговорення саме мінського процесу. Такий активний діалог ми будемо продовжувати і готуватися до зустрічі в нормандському форматі. Це може відбутися десь у середині липня. Це є план", – сказав Данилюк.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори з урегулювання конфлікту проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. 26 квітня 2019 року Клімкін повідомив, що найближчим часом зустрічі лідерів "Нормандської четвірки" не планують.